Nagyvilág

Törökország legkésőbb hét év múlva az EU tagjává akar válni

A németek szerint még a vízummentességtől is messze vannak.

Törökország legkésőbb 2023-ban szeretne az Európai Unió tagjává válni – ezt mondta a török EU-nagykövet a német Die Welt című lapnak. Akkor ünneplik a török köztársaság kikiáltásának századik évfordulóját, ezzel szeretnék megkoronázni. Selim Yenel kijelentette: hosszú távon elfogadhatatlan Törökországnak, hogy ne lehessen uniós tag.

A nagykövet mindezzel arra reagált, hogy Németország uniós ügyekért felelős minisztere kijelentette: Törökországnak még a vízummentesség megszerzéséért is hosszú utat kell megtennie. Michael Roth leszögezte: a menekültügyi megállapodás kapcsán a kezdetektől fogva világos volt, hogy Törökországnak mind a 72 vízummentességi feltételt teljesítenie kell.

A török külügyminiszter ugyanakkor megismételte a Bildnek adott interjúban, hogy a menekültügyi megállapodás összeomolhat, ha az EU októberig nem teszi lehetővé a vízummentes beutazást a törökök számára. „Nem akarok beszélni a legrosszabb forgatókönyvről, az EU-val való tárgyalásaink folytatódnak, de világos, hogy vagy tartjuk magunkat minden megállapodáshoz, vagy mindet félretesszük” – fogalmazott Mevlüt Cavusoglu. (Deutsche Welle)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik