Nagyvilág

Most a lengyel ügyészség ment neki az alkotmánybíróság vezetőjének

Hatalommal való visszaélés miatt.

Vizsgálatot indított a lengyel ügyészség az ország alkotmánybíróságának vezetője ellen. Andrzej Rzeplinskivel szemben az a gyanú merült fel, hogy visszaélt hatalmával, amikor nem engedte, hogy a kormánypárt által kijelölt alkotmánybírók részt vegyenek döntési folyamatokban.

A nyomozás a lengyel kormány és az alkotmánybíróság közötti csata újabb állomása. A konfliktus kiindulópontja, hogy a tavaly hatalomra került kormánypárt egy törvénymódosítással megakadályozta, hogy hivatalba lépjenek azok az alkotmánybírók, akiket még az előző ciklus végén, a Polgári Platform többségével választott meg a parlament. Azt is megszabták a testületnek, hogy csak kétharmados többséggel hozhat döntéseket.

Az alkotmánybíróság munkájába való beavatkozás nemzetközi aggodalmat váltott ki, sokak szerint a hatalmi ágak szétválasztása elleni támadásról van szó. Rzeplinski úgy fogalmazott, hogy a nyomozás egy „hibrid háború” része, amely az alkotmánybíróság függetlenségének és autonómiájának eltiprására irányul. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik