Nagyvilág
<> Republican presidential candidate Donald Trump during a campaign rally at the American Airlines Center on September 14, 2015 in Dallas, Texas. More than 20,000 tickets have been distributed for the event.

Sok Trump-rajongó Texasban az elszakadást választaná, ha Clinton lenne az elnök

24.hu
24.hu

2016. 08. 18. 19:05

A Public Policy Polling kutatóintézet interneten és telefonon végzett felmérése szerint Donald Trump híveinek 37 százaléka értene egyet Texas állam önállóvá válásával akkor, ha Hillary Clintont választanák az Egyesült Államok elnökévé, míg 49 százalékuk nem. Jóval kisebb a függetlenséget támogatók aránya az összlakosság körében: csak 26 százalék támogatná a kiválást – függetlenül attól, hogy ki nyeri majd az elnökválasztásokat -, 49 százalékuk kifejezetten ellenezné, és 15 százalékot tesz ki a bizonytalanok aránya.

A felmérés ugyanakkor azt is jelzi, hogy ebben a hagyományosan republikánus szövetségi államban is van aggódnivalója Donald Trumpnak. Ugyanis mindössze hat százalékkal vezet Hillary Clinton előtt: az összes texasi választó 44 százaléka támogatja őt, Hillary Clintonnal pedig 38 százalékuk rokonszenvezik.

Texas az elmúlt kilenc elnökválasztáson mindig a republikánus jelölt mellett döntött, a Demokrata Párt tábora azonban mégis abban reménykedik, hogy a gyarapodó spanyolajkú lakosságnak köszönhetően idén sikerülhet megtörni ezt a hagyományt.

Texasban az is szinte hagyomány, hogy időről-időre felvetik az elszakadás lehetőségét. A legutóbb például 2012-ben írtak több mint százezren petíciót Barack Obamának, kérve, hogy – mivel nem értenek egyet a szövetségi kormány politikájával – engedélyezze “Texas békés kiválását az Egyesült Államokból, és új, saját kormány megalakítását”. A Fehér Ház akkor azt válaszolta, hogy egy 1869-es legfelső bírósági döntés értelmében Texasnak nincs joga kiválni az Egyesült Államokból.

(MTI)

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Sexcrimes  Wild Things / wildthings   Year: 1998 - usa  Denise Richards, Matt Dillon   Director: John McNaughton
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.