Nagyvilág

Hét rendőrt rúghatnak ki Chicagóban egy fekete fiú lelövése miatt

Megpróbálták elsikálni társuk cselekedetét a jelentések meghamisításával.

Hét rendőr kirúgását kezdeményezte a chicagói rendőrfőnök azzal kapcsolatban, hogy meghamisították a jelentéseket egy fekete tinédzser halála ügyében, akit 2014-ben egy rendőr lőtt agyon. A fiú megöléséről videó is készült, ami Amerika-szerte tiltakozáshullámhoz vezetett.

A gyilkos rendőr, Jason Van Dyke 16 golyót lőtt ki a 17 éves fiúra. Emberölés miatt vádat emeltek ellene, az ügye még zajlik a bíróságon. Tíz rendőrt azzal gyanúsítottak meg, hogy megpróbálták elsikálni Van Dyke cselekedetét. Hét emberre sikerült rábizonyítani, hogy hamis jelentést közöltek. Velük kapcsolatban egy felügyelő testület hozza meg a végső döntést, de Eddie Johnson rendőrfőnök az eltávolításukra tett javaslatot.

A fiú megöléséről készített videón látszik, hogy Van Dyke még azután is tüzelt, hogy a fiú hátrált, majd összeesett.

Az igazságügyi minisztérium egyébként szövetségi vizsgálatot indított a chicagói rendőrségen, a város polgármestere pedig vizsgáló testületet állított fel. Ez arra a megállapításra jutott, hogy a rendőrök az elmúlt években 74 százalékban feketékre lőttek, noha a város lakosságának csak harmadát teszik ki. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik