Nagyvilág

Amerikai atomfegyverek a szomszédban? Románia mindent tagad

B61 atombomba (Array)
B61 atombomba (Array)
A hivatalosan meg nem erősített, sőt, Bukarestből határozottan tagadott értesülés szerint Dél-Romániába költöztetik az eddig Törökországban tárolt amerikai arzenált. Oroszország már eddig a rakétavédelmi rendszert is barátságtalan lépésnek tekintette, de ha ez igaz, Moszkvában nagyon dühösek lesznek.

Az Egyesült Államok megkezdte az eddig Törökországban állomásoztatott atomfegyverei átköltöztetését Romániába – értesült az EurActiv. A lap szerint a háttérben a romló amerikai-török kapcsolatok állnak, az egyik, névtelenséget kérő forrás szerint Washington már egyszerűen nem bízik az ankarai vezetésben. A robbanófejek költöztetése sem politikai, sem technikai értelemben nem egyszerű feladat.

A Simson Center legfrissebb jelentése szerint az Egyesült Államok a hidegháború óta mintegy 50 taktikai atomfegyvert állomásoztat az Incirlik légibázison, mintegy 100 kilométerre a szíriai határtól. A júliusi, sikertelen puccskísérlet idején a bázist elvágták a külvilágtól, nem engedték le- és felszállni az amerikai gépeket sem. A puccs után a bázis parancsnokát letartóztatták.

Az atomfegyverek az EurActiv forrása szerint a dél-romániai Deveselu légibázisra kerülnek, ami az Olt és Duna találkozásához közel fekszik. Ide telepítették az amerikaiak azt a rakétavédelmi rendszert is, amely alaposan felbosszantotta Oroszországot: Vlagyimir Putyin szerint ezzel a nyugatiak felborították a Szovjetunió bukása után kialakult erőegyensúlyt. Az orosz elnök korábban arról is beszélt, nem lehet kizárni, hogy a védelem helyett támadó célokat szolgál a rendszer.

EurActiv reakciót kért az amerikai, a török és a román külügyminisztériumtól is. Az amerikaiak és a törökök választ ígértek, majd néhány órával később az amerikai külügy a védelmi tárcához irányította a lapot. A NATO hivatalos válasza diplomatikus volt, a július 9-i varsói csúcstalálkozó közleményét idézte. Ez arra utal, biztosítják, hogy az Európába telepített atomfegyverek továbbra is hatékonyak és biztonságosak legyenek.

A román külügyminisztérium határozottan tagadta az információ hitelességét. „A kérdésére válaszul a román külügyminisztérium határozottan visszautasítja az állítást, amit említett” – írta a szóvivő. Az EurActiv ugyanakkor megjegyzi, hogy a hidegháború idején is hasonló volt a gyakorlat, hiába szivárogtak ki hírek, soha nem erősítették meg hivatalosan, hogy nukleáris fegyvereket tárolnának európai földön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik