Nagyvilág

Visszakozik a német kormány a törökök bírálatától

A külügyminisztérium elhatárolódott attól a dokumentumtól, amely szerint Erdogan rezsimje terrorista szervezetekkel működik együtt.

A német külügyminisztérium elhatárolódott attól a Törökországot bíráló elemzéstől, amelynek egy része kedden került nyilvánosságra, a baloldali ellenzéki Die Linke frakciójának írásbeli kérdése nyomán. A jelentésben az áll, hogy az ankarai vezetés évek óta együttműködik iszlamista és terrorista szervezetekkel, 2011 óta fokozatosan iszlamizálódott politikája, ennek révén iszlamista csoportok központi platformjává vált a térségben.

Sawsan Chebli, a német külügy szóvivője azt mondta: a dokumentum nyilvánosságra nem került részéről nem nyilatkozhat, mert bizalmas minősítésű anyagról van szó, de a külügyi tárca nem érzi magának a belügyminisztériumnál készült anyagnak a sajtóban idézett „általánosító” megállapításait, és továbbra is az az álláspontja, hogy Törökország fontos partner, amellyel folytatni kell az együttműködést.

Steffen Seibert kormányszóvivő is azt mondta, hogy a dokumentum egyes részleteinek megjelentetése nem okoz változást a német-török kormányzati kapcsolatokban, Törökország partner a menekültválság megoldásában és a terrorizmus elleni harcban. Hozzátette: semmi ok nincs arra, hogy bárki megkérdőjelezze a Törökország és EU közti megállapodást a menekültválság kezeléséről.

Ugyanakkor a kormányszóvivő azt is mondta, hogy nem feladata megítélni a nyilvánosságra került szövegrészletet, és kitért arra is, hogy a német kormány mindig élesen bírálta a török kormány Hamászhoz fűződő viszonyát.

A belügyminisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a bizalmas minősítésű anyag összeállításába a külügyminisztériumot is be kellett volna vonni, de ez „ügyviteli hiba” miatt elmaradt. Johannes Dimroth kijelentette: a német biztonsági és nemzetbiztonsági szervek naivitás nélkül viszonyulnak az ankarai vezetés tevékenységéhez, ugyanakkor a belügyminisztériumnak is az az álláspontja, hogy minden nehézség ellenére Törökország az egyik legfontosabb partner az Iszlám Állam elleni harcban.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter egy rostocki választási gyűlésen azt mondta: egyáltalán nem tetszik neki, amit Erdogan tesz, de nem hiszi, hogy nem kellene együttműködni vele. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik