Külföld
Generated by  IJG JPEG Library

A legtöbb menedékkérő kísértetiesen hasonlóan gondolkodik, mint a jobboldali populisták

24.hu
24.hu

2016. 08. 16. 17:46

Támogatják a vallás- és véleményszabadságot, de erős vezetőre is vágynak egy felmérés szerint.

Egy felmérés szerint a Németországba érkező menedékkérők nagy többségének politikai beállítottsága közel áll a jobboldali populista mozgalmak világképéhez. Döntő részük támogatja a vallás- és véleményszabadságot, de „erős vezetőre” is vágynak.

A berlini Média-, Kommunikáció- és Gazdaságtudományi Főiskola a fővárosban elszállásolt menedékkérők körében végzett kutatást. A megkérdezettek közül a nők 81, a férfiak 77 százaléka támogatta a nemek közötti egyenlőséget, és 87 százalék mondta, hogy világias gondolkodású, a vallást magánügynek tartja.

92 százalékuknak elsőrendű fontosságú a német nyelv megtanulása és 70 százalékuk mondta azt, hogy Németországban képzeli el a jövőjét. Bár 84 százalékuk fontos értéknek tartja a véleményszabadságot, csak 38 százalék tartotta helyesnek, hogy szabadon kigúnyolhatják a politikusokat.

64 százaléknyian értettek egyet azzal az állítással, hogy az a legjobb politikai berendezkedés, amelyben egy erős kezű vezető gondoskodik mindenről. Ugyanennyien értettek egyet azzal is, hogy a társadalomban a legfontosabb a jog érvényesítése és a rend fenntartása, akár erőszakkal is. 43 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem szeretné, ha melegek élnének a szomszédságában, 48 százalék pedig elutasítja a házasság előtti nemi kapcsolatot.

A kutatás vezetője kiemelte, hogy a legtöbb politikai kérdésben a menedékkérők az egyébként menekültellenes német jobboldali populisták, a Pegida mozgalom és az AfD párt híveinek nézeteit osztják.

Bár a kutatás nem reprezentatív, a Berliner Zeitung című lap kommentárja szerint cáfol jó néhány közhelyes megállapítást. Az eredményeket részben az magyarázhatja, hogy a menedékkérők legnagyobb csoportját alkotó szíriaiak hazájában a polgárháború előtt volt bizonyos fokú vallási tolerancia, illetve Bassár el-Aszad elnök és apja, Háfez el-Aszad diktatúrája nem iszlamista, hanem világias volt, a muzulmán világ pedig éppen annyira kevéssé egységes, mint a Nyugat. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.