Nagyvilág
UK MAY

Egy évvel is csúszhat a Brexit

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 08. 14. 12:40

A brit kormány nem áll készen a távozásról szóló tárgyalások megindítására.

 

A The Sunday Times című vasárnapi lap úgy tudja, a kabinet tagjai már jelezték a londoni pénzügyi központnak, hogy az ország a vártnál tovább maradhat az EU-ban. Theresa May miniszterelnök a várakozások szerint 2017 januárjában aktiválná a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét, amely a közösségből való kilépést szabályozza. Onnantól számítva lesz két évük a feleknek az erről szóló tárgyalások lebonyolítására.

Noha sokan szorgalmazzák, hogy a kormányfő tartsa magát e menetrendhez, könnyen lehet, hogy nem tudja: a kinevezése után felállított két új tárca, a kilépéssel foglalkozó (Brexit-)minisztérium és a külkereskedelmi tárca nem tudja időben megkezdeni a munkát. Késleltetheti a brit kilépést a jövőre esedékes választás Franciaországban és Németországban – írta a The Sunday Times.

A lap szerint az Egyesült Királyság megvárná az 50. cikkely aktiválásával a tavaszi elnökválasztást Franciaországban és a szeptemberi parlamenti választást Németországban.

Nem lehet úgy tárgyalni, hogy nem tudjuk, kivel tárgyalunk

– idézte egyik forrását az újság. A lapnak a kabinet egyik tagja is elismerte, hogy a két választás jelent “némi fejtörést” számukra.

David Davis, a Brexit-minisztérium és Liam Fox, a külkereskedelmi tárca vezetője kinevezése után egyaránt azt mondta, hogy az Egyesült Királyság 2019 elején távozhat az EU-ból. Azonban mindkét minisztérium felállítása lassan halad, előbbiben a szükséges létszám fele, utóbbiban alig a tizede van csak meg.

Egyesek szerint a helyzet “kaotikus”, így az 50. cikkely aktiválása 2017 őszére csúszhat. A lap által idézet egyik forrás azt mondta, a két tárcánál még azt sem tudják, milyen kérdéseket kellene feltenni, amikor végre elkezdik a tárgyalásokat.

A helyzetet tovább bonyolítják a külkereskedelmi miniszter és a külügyminiszter közötti területi viták arról, hogy melyikükhöz tartoznak a brit külpolitika egyes kulcsfontosságú kérdései – értesült a The Sunday Telegraph. A lap egyébiránt nem csak Liam Fox és Boris Johnson vitáiról írt a Brexittel kapcsolatban.

Az újság idézte a Relate pártanácsadó szolgálatot, amely iránymutatást adott ki a Brexit miatt vitázó pároknak. A kalauz szerint a vitát szigorú keretek közé kell szorítani, hogy ne fajulhasson el odáig, ahonnan már nincs visszaút, és tisztázni kell, hogy melyek azok a kérdések, amelyek valóban a várható kilépéssel vannak összefüggésben, és melyek azok, amelyek valójában múltbéli konfliktusok. “Néha pedig jobb egyszerűen egyetérteni abban, hogy nincs egyetértés.”

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.