Nagyvilág

Valószínűleg meghalt egy brit lány, aki az ISIS-hez csatlakozott

Valószínűleg meghalt az a brit gimnazista lány, aki tavaly két társával együtt Szíriába utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez – közölte a lány családjának jogi képviselője a Reuters hírügynökséggel.

Kadiza Sultana családja néhány hete arról kapott hírt, hogy lányuk egy légitámadás során életét vesztette a szíriai Rakkában – mondta a jogász, Tasnime Akunjee. Hozzátette: egyelőre nem tudták az információt független forrásból ellenőrizni.

A lány 16 éves volt, amikor tavaly februárban két 15 éves barátnőjével a londoni Gatwick repülőtéren felszállt a Turkish Airlines török légitársaság Isztambulba tartó járatára. A rendőrség gyanúja szerint a lányok – mindhárman a kelet-londoni Bethnal Green Academy nevű elit gimnázium tanulói – egy közös barátnőjük példáját követték, aki decemberben csatlakozott az ISIS-hoz.

Tasnime Akunjee a BBC brit közszolgálati adónak azt is elmondta: úgy tudják, a Sultana később kiábrándult az Iszlám Államból és haza akart térni, de nem merte megtenni, mert félt a szervezet brutális bosszújától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik