Nagyvilág

Terrorellenes intézkedési tervet készítettek a németek

Erre az utóbbi hetek támadásai miatt volt szükség. A csütörtökön Berlinben vitára bocsátott csomag egyebek között előirányozza az idegenrendészeti őrizet szabályainak szigorítását és a terrorszervezetek szolgálatába szegődő emberek német állampolgárságának megvonását kettős vagy többes állampolgárság esetén.

Thomas de Maiziere belügyminiszter tájékoztatóján kiemelte: nem lehet “abszolút biztonságot garantálni”, de mindent meg kell tenni a közbiztonság erősítéséért, ezért “keményen és következetesen” kell fellépni a közveszélyes emberek, a bűnözők és a szélsőséges nézeteket terjesztő, másokat radikalizálni próbáló emberekkel szemben, ugyanakkor egyetértésben és higgadtan kell cselekedni, mert “a megosztottság és a gyűlölködés a terroristák győzelmét jelentené”.

A kormánykoalíció pártjai elé terjesztett, 16 oldalas javaslatcsomagról elmondta, hogy a tárca megítélése szerint valamennyi párt által elfogadható, és gyorsan – azaz még a jelenlegi, 2017 szeptemberéig tartó törvényhozási ciklusban – megvalósítható elemeket tartalmaz.

Az intézkedési terv három területet ölel fel. Az első a szövetségi biztonsági szervek létszámának fejlesztése és egy “technológiai offenzíva” beindítása. Az eddigi 4600 fős létszámfejlesztés után további mintegy 5000 emberrel lehetne növelni a hatóságok munkatársainak számát. Az interneten folytatott bűnözés visszaszorítására nagyobb erőket kell összpontosítani, egyebek mellett fedett “kibernyomozókat” kell bevetni, és tovább kell építeni a digitális kommunikáció megfigyelése, lehallgatása új technológiáinak kutatásával foglalkozó ügynökséget (ZITIS).

A javaslatok számos nemzetközi és európai uniós vonatkozású elemet is tartalmaznak, ezek közül a miniszter kiemelte, hogy a tagállami biztonsági szervek technológiai, adattárolási eljárásait a “szigetszerű” fejlődés jellemzi, amin változtatni kell, az adatok hatékony megosztása céljából egységesíteni kell az eljárásokat, és össze kell kapcsolni az adatbázisokat.

A második terület a radikális nézetek terjesztése elleni küzdelem és a társadalmi integráció erősítése. Ezzel kapcsolatban Thomas de Maiziere kiemelte, hogy “a jó integrációs politika egyben jó biztonságpolitika is”. A tervek között szerepel, hogy büntetendővé kell tenni a terrorizmus mindenfajta népszerűsítését, és ki kell terjeszteni a menedékkérőkre azt a német lakosságnak kialakított tanácsadói intézményhálózatot, amely a radikalizálódás korai felismerését és a szélsőséges nézetekkel szakító emberek visszailleszkedését szolgálja. Továbbá tárgyalást kell kezdeni az orvosi kamarával arról, hogy az orvosok a titoktartási kötelezettség megtartása mellett miként segíthetik a hatóságokat a bűncselekményre készülő emberek kiszűrésében.

A szövetségi belügyminisztérium azt is javasolja, hogy vonják meg a német állampolgárságot azoktól az úgynevezett terrorturistáktól – külföldi terrorszervezetekhez csatlakozó és terrorcselekményekben részt vevő emberektől -, akik a német mellett más állampolgársággal is rendelkeznek.

Thomas de Maiziere a menedékkérőkkel, menekültekkel kapcsolatban hangsúlyozta:

szigorúan szét kell választani a terrorizmust és a menekültek ügyét,

de nem lehet elhallgatni, hogy a würzburgi és az ansbachi merénylő menekült volt, és azt sem, hogy a hatóságokhoz eljutnak értesülések arról, hogy lehetnek terroristák a menekültek között, és vannak “kemény bűnözők”, akik a menedékjoggal visszaélve szereznek tartózkodási engedélyt.

A harmadik terület az idegenrendészeti szabályozás átalakítása. A tárca a többi között egy új, gyorsított kitoloncolási eljárás bevezetését kezdeményezi, és a kitoloncolási őrizetbe vétel lehetőségének kiterjesztését a közbiztonságot, közrendet veszélyeztető külföldiekre. A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy az elutasított, de Németországban maradt menedékkérők körében külön kell választani azokat, akik valóban méltányolható okok – például egészségi állapotuk – miatt maradhatnak, és azokat, akik a hatóságok félrevezetésével tesznek szert átmeneti tartózkodási engedélyre, bűncselekményt követnek el vagy veszélyeztetik a közbiztonságot. A utóbbiakkal szemben az eddiginél nagyobb szigorral kell fellépni, át kell sorolni őket az ország elhagyására kötelezett emberek közé, és a létfenntartáshoz nélkülözhetetlen minimumra kell korlátozni juttatásaikat.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik