Külföld
Hungary's Prime Minister Viktor Orban (L) is greeted by European Union Commission President Jean-Claude Juncker of Luxembourg prior to their meeting at the European Union Commission headquarter in Brussels on September 3, 2015. Orban warned on September 3 that the wave of mostly Muslim refugees coming to Europe threatens to undermine the continent's Christian roots -- an idea rejected by German Chancellor Angela Merkel -- and insisted the migrant crisis was a German problem, not a European one as he defended his government's handling of thousands of refugees flooding into his country.  AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER

Juncker a józan ész nevében üzent Orbánnak

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 08. 08. 13:22

Az Európai Bizottság elnöke szerint közösen fellépve "sokkal jobb lapjaink vannak".
Korábban a témában:

A menekültek uniós tagországok közötti elosztását szolgáló kvótarendszer alapján “kevesebb menekültet” befogadó államok tegyenek többet az uniós külső határok védelméért. Ezt válaszolta Jean-Claude Juncker a német Der Tagesspiegel című lapnak, amikor arról kérdezték, félretette-e a kötelező kvóták ügyét a kelet-európai tagállamok ellenállása miatt.

Az Európai Bizottság elnöke azt mondta, a “kvótaszabályozás” a szolidaritás elvén alapul és azt szolgálja, hogy a Földközi-tengernél fekvő tagállamok ne maradjanak magukra a “menekültdrámával”. Brüsszel a “szerződések őreként” köteles gondoskodni a hatályos uniós jogszabályok érvényesítéséről.

A brüsszeli testület vezetője jelezte, nem rugaszkodott el a valóságtól, tudja, vannak kulturális különbségek a hagyományos bevándorlási célországok és az idegen és az új jelenségével csak lassanként szembesülő országok között.

Ezért “elvárom”, hogy a kevesebb menekültet befogadó tagállamok megfelelő mértékben tegyenek többet az uniós külső határok védelméért, vagy fogadjanak be több szíriai menekültet Törökországból.

A szlovák soros uniós elnökség koordinálhatja az ügyet. Jean-Claude Junckert arról is kérdezték, tart-e attól, hogy a Brexit nyomán fölerősödnek az Orbán Viktor magyar miniszterelnök által képviselt, a tagállamok hatásköreinek újbóli megerősítését célzó tendenciák.

Azt mondta: a józan észre hagyatkozva hamar felismerhető, hogy a “gyorsan összenövő világban” értelmetlen volna, ha Európa “felaprózódna” nemzeti alkotóelemeire. Az európai életmódot, a szociális és fogyasztóvédelmi standardokat vagy éppen a szabad utazás lehetőségét csak összetartással és közös megoldásokkal lehet megőrizni.

Az Európai Bizottság elnöke szerint közösen fellépve “sokkal jobb lapjaink vannak”, mint minden egyes országnak külön-külön, amikor külpolitikáról, energiaügyi tárgyalásokról vagy kereskedelmi megállapodásokról van szó, vagyis “csak közösen nyerünk igazi szuverenitást”. Szerinte erről el kellene gondolkodniuk azoknak, akik “oly hangosan követelnek szuverenitást”.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.