Nagyvilág

Az ugandai kormány a homoszexualitás ellen akar harcolni

Azt állítják, hogy „rehabilitációs programot” is kidolgoztak a melegek számára.

Az ugandai kormány hétfőn közölte: továbbra is törekednek a homoszexualitás „visszaszorítására”, és „rehabilitációs programot” is kidolgoztak, hogy a melegek „ismét normális életet éljenek”.

A múlt héten húsz embert tartóztattak le, akik az ugandai fővárosban, Kampalában egy melegeknek szervezett rendezvényen vettek részt. Kihallgatták, majd néhány órával később elengedték őket, de többen arra panaszkodtak, hogy bántalmazták őket a rendőrök.

Uganda „erkölcsminisztere” azt mondta, hogy a meleg rendezvényeket külföldi erők befolyása alatt szervezik, de nem mondta meg, milyen külföldi erőkre gondol. Ugyanakkor azzal is megvádolta a szexuális kisebbségeket, hogy „reklámozni” akarják magukat. Sok ugandai egyébként úgy gondolja, hogy a homoszexualitás nyugatról „importálták” az országba.

Frank Mugisha melegjogi aktivista közölte: a tiltás ellenére továbbra is szerveznek rendezvényeket.

2009-ben egyébként egy ugandai politikus a gyermekek védelmére hivatkozva olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely halálbüntetést is lehetővé tett volna homoszexualitás miatt. Végül a nemzetközi tiltakozás miatt egy enyhébb javaslatot terjesztettek elő, de alkotmányellenesség miatt az sem lépett hatályba. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik