Nagyvilág

A török csatlakozási tárgyalások leállítását kezdeményezné az osztrák kancellár

Christian Kern szerint komolyan veendő jelei vannak annak, hogy Erdogan diktatórikus kormányzást folytat.

Az osztrák kancellár kezdeményezné az Európai Tanácsban, hogy szakítsák meg a Törökországgal való uniós csatlakozási tárgyalásokat. Christian Kern erről az osztrák köztévének beszélt.

A kormányfő szerint még évekig, akár évtizedekig lehetetlen lesz a törökök csatlakozása, a tárgyalásokat „diplomáciai fikciónak” nevezte. Szerinte nem látszik, hogy a tagfelvételi egyeztetéseken előrelépés történne, és a tárgyalások megszakítása a tanács szeptember 16-i ülésének napirendjére kívánkozik.

Azt Kern ugyan elismerte, hogy Törökország fontos partnere az EU-nak biztonsági és védelmi kérdésekben, de vannak arra utaló jelek, hogy Törökországban diktatórikus kormányzás van, ezeket a jeleket pedig komolyan kell venni.

Tudjuk, hogy a demokrácia alapelvei már messze nem teljesülnek

– mondta a kancellár, aki szerint a török gazdaság állapota is igen messze van az európai átlagtól, így ez sem lehet hivatkozási alap.

Ausztria védelmi minisztere is a csatlakozási tárgyalások leállítását szorgalmazta. Hans Peter Doskozil úgy véli: a bírók, az újságírók, a rendőrök és a katonák bebörtönzése azt mutatja, hogy Törökország a diktatúra felé halad. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik