Külföld

A német kormány frissíti vészhelyzeti akciótervét

24.hu
24.hu

2016. 08. 04. 13:06

Korábban a témában:

A német kormány felülvizsgálja és átdolgozza legutóbb 1995-ben frissített tervét a lakosság vészhelyzeti védelméről. Az új koncepcióról még augusztusban döntenek, írta csütörtökön a Bild.

Úgy látják, hogy “a modern infrastruktúra sérülékenysége és az erőforrás-függőség gazdagon kínál támadási felületeket”.

Az állami intézmények feladatait összefoglaló terv alapján egyebek mellett fel kell halmozni – országszerte 140 állomáson – 90 napra elegendő kőolajat és benzint, és meg kell vizsgálni, hogy érdemes-e a tartományok mellett a szövetségi kormánynak is felhalmoznia stratégiai élelmiszer-tartalékot.

Ellenőrizni kell és szükség esetén ki kell egészíteni a himlő elleni oltóanyag-készletet és az antibiotikum-készletet, és meg kell vizsgálni,

hogy szükséges-e készletezni szövetségi szinten vegyvédelmi ruházatot és gázmaszkot a lakosság számára.

A Bild beszámolója alapján a frissített terv arról is rendelkezik majd, hogy vészhelyzetben a szövetségi hatóságok átveszik a tartományi szintű szervek hatáskörét, és az országos polgári- és katasztrófavédelmi szervezet (Technisches Hilfswerk – THW) személyzetének egyharmadát 24 órán belül készültségbe kell helyezni. Nukleáris, biológiai vagy vegyi fegyverrel végrehajtott támadás esetén a kórházaknál szennyezettség-mentesítő állomásokat kell kialakítani, hogy a sérülteknek elkülönítve, az intézményeken nyújthassanak elsősegélyt.

A koncepció szerint építeni kell a lakosság felelősségvállalására és önvédelmi képességére is, ennek érdekében a kormány javasolja, hogy mindenki állítson össze házipatikát és tartalékoljon egyebek mellett meleg takarót, gyertyát, gyufát, elemeket, feltöltött akkumulátort és készpénzt. A lakosságot az esetleges vészhelyzetről számos csatornán, például az interneten, sms-ben, a televíziókban és rádiókban kell tájékoztatni az új terv szerint, amelyet a kormány az augusztus 24-i ülésén fogad majd el, írta a Bild.

(mti)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Mate Lekai (C) shoots to score a goal during the group D match of the Men's 2018 EHF European Handball Championships between Czech Republic and Hungary at the Varazdin Arena on January 17, 2018. / AFP PHOTO / Attila KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.