Nagyvilág

Belehalnak a munkába a japánok

A nyugati világban végeláthatatlan történet szól arról, hogy dolgozz eredményesebben kevesebb munkával, hogy több időt tölthess családoddal.

Japánban nincs egyensúly a munka és a magánélet között. Van viszont “karoshi”, ami a túlhajszolás okozta halált jelenti

Az ázsiai országban évente több százan, ezren dolgozzák magukat halálra. Japán munkakultúrája egyedi, az alkalmazottak gyakran órákkal tovább is bennmaradnak munkahelyükön. Ez a norma.

Minden az 1970-es években kezdődött, amikor relatíve kevés fizetést kaptak a dolgozók, így mindent ki szerettek volna hozni magukból. Majd folytatódott a 80′-as években, amikor Japán a világ második legnagyobb gazdaságával rendelkező államává nőtte ki magát. Az 90′-es évekre se változott a helyzet, a vállalatok előnyben részesítették azokat, akik túlóráztak.

To go with AFP story "Japan-economy-employment-social" FOCUS by Daniel Leussink  In this picture taken on December 18, 2015, workers repair clothes at a seniors' work centre in Tokyo. Japan's silver-haired workforce is everywhere these days -- from wrinkled men waving glow sticks at construction sites to checkout counter clerks or caregivers for the very old. AFP PHOTO / Toru YAMANAKA / AFP PHOTO / TORU YAMANAKA
Fotó: Europress fotóügynökség

Japánban mára a külön tartják számon a túlhajszoltság okozta halálokat, ami bekövetkezhet stroke, szívinfarktus vagy öngyilkosság formájában.

A munkaügyi minisztérium jelentése szerint tavaly 189 ember hunyt el a “karoshi” miatt, de tanulmányok szerint ez a szám jóval magasabb, akár több ezer is lehet.

Egy időben a túlhajszoltság általi halált csak a férfiakon diagnosztizálták, de napjainkban egyre több nő végez magával a szigetországban.

Bár a jelenség évtizedek óta ismert, a kormány csak 18 hónapja döntött úgy, hogy komolyan veszi a problémát.

Célkitűzéseik közt van, hogy 2020-ra kilencről öt százalékra csökkentik a heti 60 óránál többet dolgozók számát. Ezen felül próbálják rávenni az állampolgárokat, hogy vegyék igénybe fizetett szabadságaikat. Japánban évi húsz munkanap jár a dolgozóknak, de sokan a felével sem élnek, így próbálják mutatni elkötelezettségüket a munkaadójuk irányába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik