Nagyvilág

Zsúfolásig megteltek a görög befogadótáborok a török puccs óta

Nincs több hely a menekültek számára az Égei-tenger északi térségének szigetein, köztük Számoszon, Híoszon és Leszboszon működő befogadóközpontokban - hangsúlyozta hétfőn a régió kormányzója a Vima FM kereskedelmi rádiónak adott interjúban.

Krisztiána Kalojiru elmondta, hogy egyes táborokban kétszer annyi menekült tartózkodik, mint amennyi férőhely van. A számoszi létesítmény például 850 ággyal rendelkezik, és jelenleg 1340 migránsnak nyújt hajlékot, miközben Híoszon 2598 ember osztozkodik 1100 férőhelyen. Leszboszon 3500 ágyra 3922 menekült jut.

A kormányzó asszony szerint aggasztó, hogy a Törökországban meghiúsult július 15-i puccskísérlet óta ötszörösére emelkedett a török partokról az Égei-tengeren át a görögországi szigetekre érkezők száma.

A görög parti őrség hétfő délelőtt 34 embert mentett ki Leszbosz partjainál, míg Híoszra 51 menekült érkezett a hétvégén.

Eközben Jorgosz Kiricisz, az Égei-tenger déli régiójában lévő Dodekanészosz-szigetcsoporthoz tartozó Kósz polgármestere Alekszisz Ciprasz görög kormányfőnek, Kiriakosz Micotakisz ellenzéki vezetőnek és a többi pártnak címzett nyílt levelében fejezte ki aggodalmát a menekültekkel kapcsolatos “legutóbbi fejlemények” miatt.

Kiricisz a levélben hangsúlyozta, hogy komoly erőfeszítéseket tesznek a menekültáradat turizmusra gyakorolt “negatív hatásainak” kivédésére, és arra figyelmeztetett, hogy egy újabb migránshullám “katasztrofális” lenne. A polgármester egyúttal leszögezte: a görög szigeteket nem lehet “emberek lerakodóhelyévé” változtatni.

Kószon egy 1000 ágyas menekülttáborban 857-en tartózkodnak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik