Nagyvilág

Feldőlt a reaktor a fehérorosz atomerőmű építése közben

A Roszatom szerint nem igaz, hogy leesett, csak lassan lecsúszott. Pakson is hasonló létesítmény épül.

Baleset történt Fehéroroszország első atomerőművének építése közben. Asztravecben hasonló létesítmény épül, mint amilyet Paksra terveznek.

Az orosz állami nukleárisenergia-ipari cég, a Roszatom helyettes igazgatója elmondta: az építésen dolgozók nem rögzítették megfelelően a reaktort, ami szerinte lassan lecsúszott és a földhöz ért. Alekszander Loksin azt mondta: a reaktor nem sérült meg, de tudatában vannak, hogy a nukleáris biztonság mennyire fontos a fehérorosz közvélemény számára, ezért készen állnak arra, hogy kicseréljék.

Korábban az orosz sajtónak nyilatkozva Loksin azt mondta: félrevezető azt állítani, hogy a reaktor leesett. Szerinte annyi történt, hogy egy alvállalkozó daruval próbálta arrébb tenni a reaktort, amikor a daru elromlott, majd a súlyos reaktor a hibás rögzítés miatt fél óra alatt lassan az egyik oldalára dőlt, és a földhöz ért. Ennek következtében másfélszer kisebb erőhatás érte a reaktort annál, mint amit használat közben ki kell bírnia.

Az 1986-os csernobili katasztrófa Fehéroroszországot is érintette. A rossz tapasztalatok miatt ellenzékiek kezdettől fogva ellenezték az atomerőmű-építést, és a mostani incidens után is arra szólítottak fel, hogy függesszék fel a beruházást. (AP, Sputnik)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik