Nagyvilág

Aleppói gyereksztárt ölt meg egy rakéta

Egy helyi tévésorozatban, és színházban is játszott. Az ostromlott városban is felvonultak a tiszteletére.

Megölték egy szíriai tévésorozat gyermekszínészét Aleppóban – számolt be az AP hírügynökség. A 14 éves fiú, Qusai Abtini akkor lelte halálát, amikor rakétatalálat érte az autót, amivel menekülni próbáltak az ostromlott városból.

A sorozat, amiben a fiú ismert lett, furcsa kezdeményezés volt: egy, a lázadók által birtokolt aleppói helyi tévécsatorna sugározta. A címe „Abu Abdu, az aleppói” volt. Műfaját tekintve szituációs komédia, de a tízperces epizódokban a polgárháborús mindennapokat próbálták feldolgozni. A sorozatban előkerültek az áramszünetek, bombázások, az erőszak és az ellenzéki erők megosztottságának kérdése is, miközben a felnőtt szerepeket is gyermekszínészek játszották. Maga a sorozat is a mindennapos bombázások közepette készült.

Abtini, akire a sorozatban a családfő szerepe jutott, igazi sztár lett. Annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben a kormányerők ostromgyűrűbe vonták Aleppo felkelők által uralt részeit, az emberek szimbolikus szertartást rendeztek a megölt fiú emlékére – felvonultak a kerületben, ahol Qusai Abtini élt, ellenzéki zászlókat lobogtatva és azt skandálva, hogy „Qusai a mennyországba ment, Bassár (el-Aszad) a népem gyilkosa”.

A fiú tízéves volt, amikor kitört a polgárháború. Testvérei kivitték magukkal a Bassár el-Aszad elleni tüntetésekre, majd ellenzéki videókban is szerepelt, Aleppo elpusztításáról beszélt. Részt vett iskolai előadásokban is, az iskolájának az igazgatója ajánlotta a helyi tévé vezetőjének. Miután vége lett a sorozatnak, a helyi színházban kapott szerepeket. Tavaly egy lázadót játszott, akit végül megöltek a harcokban.

Nemrég Abtiniék házát bombatalálat érte, a fiú apja megsebesült, tolószékbe kényszerült. Ekkor döntött úgy, hogy elküldi a gyerekeit Aleppóból. A menekülés során találták el a fiút szállító autót. A néhány nappal későbbi szertartáson az apa tolószékéből nézte a felvonulókat, és egy táblát tartott fel, amin ez állt: „Qusai, Abu Abdu, az aleppói. Egy kis hős vagy. Megrémítetted a rezsimet a hatalmas alakításaiddal, ezért öltek meg téged.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik