Nagyvilág

Seehofer a bevándorlásról: “ez így nem fog menni”

Horst Seehoferrel a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapban jelent meg interjú, amelyben a bajor miniszterelnök szembehelyezkedve Angela Merkel kancellár minap ismét megerősített álláspontjával, miszerint Németországnak “sikerülni fog” megbirkózni a menekültválsággal és az iszlamista terrorizmussal is.

A Merkel vezette jobboldali CDU bajor testvérpártja, a CSU elnöke elmondta, a biztonsági szervektől kapott elemzések azt mutatják, “a problémák súlyosak”, ezért a “biztonság területén jobban kell teljesítenünk”. Nem erősödhet fel ismét a menedékkérők beáramlása, a tavalyi helyzet “semmiképpen nem fordulhat elő” megint, ezért “felső határt” kell bevezetni, legfeljebb évi “200 ezer menekültet” szabad befogadni.

Azt is sürgette, hogy alkotmánymódosítással szélesítsék a német hadsereg (Bundeswehr) belföldi bevetésének lehetőségét. Szombaton a kormány tanácskozása után tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a “legjobb akarattal” sem tudja magáénak érezni Angela Merkel meggyőződését a problémákkal való sikeres megbirkózásról.

“Fair” kapcsolatra törekszik ugyan a kancellárral, de nem akarja “valótlansággal” hitegetni a közvéleményt. A menekültek ügyét a terrorveszéllyel közvetlenül összekapcsolva hangoztatta, hogy csak a bevándorlás korlátozásával lehet gondoskodni a biztonságról.

(Kiemelt kép: MTI/EPA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik