Nagyvilág

Együttérzés: katolikus misékre mentek francia muzulmánok

Így fejezték ki szolidaritásukat a roueni merénylet miatt.

A Rouen melletti Saint-Étienne-du-Rouvray katolikus templomában kedd délelőtt ejtett túszokat két, 19 éves férfi. Mire a rendőrök agyonlőtték őket, Jacques Hamel 85 éves papot megölték, egy másik embert pedig súlyosan megsebesítettek, mielőtt a rendőrök agyonlőtték őket. Az Iszlám Állam azonnal magára vállalta a terrorcselekményt.

A merénylet után az iszlám tudományos intézet (Ihei) felhívta a muzulmánokat, hogy szolidaritásuk kifejezéseképpen vegyenek részt vasárnapi katolikus miséken.

Több száz muszlim tett ennek eleget a roueni katedrális egyik vasárnapi miséjén a mintegy kétezer katolikus hívő mellett, de együttérzésből több más városban is megjelentek muzulmánok szertartásokon.

A párizsi nagymecset rektora, Dalil Boubakeur a Notre Dame-székesegyházba látogatott. Több franciaországi muzulmán vezető cikket írt valamely lapba. Dominique Lebrun roueni érsek szentbeszédében azt mondta: a muzulmánok bátorító gesztust tettek, amely arra utal, hogy Isten nevében elutasítják a halált és az erőszakot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik