Nagyvilág

Osztrák elnökválasztás: fordult a kocka egy felmérés szerint

A szabadságpárti jelölt nyerné az osztrák államfőválasztást a Gallup közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint, amelynek eredményét pénteken tették közzé, két hónappal a megismétlendő választás előtt.

A felmérésben hatszázan vettek részt, a kérdésekre a hét közepén válaszoltak.

Norbert Hoferre, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjére, az eredeti második választási forduló vesztesére 52 százalék voksolna, Alexander Van der Bellent, a Zöldek pártjának jelöltjét 48 százalék támogatja.

A válaszadók 65 százaléka ugyanazt a jelöltet fogja választani, mint korábban. Öt százalék biztosan másra voksol majd, ugyanennyien átgondolják még a korábbi döntésüket.

Van der Bellenre inkább a nők, a fiatalok és a magasabb jövedelemmel rendelkezők szavaznak, míg Hoferre a munkások, valamint a 30 és az 50 év közötti korosztály.

A felmérés szerint a válaszadók többsége úgy véli, hogy a szociális igazságosság, a jelölt személye, a terrorizmus elleni védelem és a határozottabb menekültpolitika játszik majd fő szerepet a választási kampány során.

Az Österreich című osztrák napilap beszámolója szerint a terrortámadásokról és az ámokfutásokról szóló, naponta érkező hírek miatt a lakosság fél és dühös, ami a szabadságpárti államfőjelöltnek kedvez.

A május 22-i választáson szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt nyert, a voksok 50,35 százalékát szerezve meg, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.

A második fordulót azonban az alkotmánybíróság határozata értelmében kell megismételni, mivel a bírák helybenhagyták a szavazatszámlálás érvényességét kétségbe vonó, szabadságpárti beadványt. Az államfőválasztás megismételt második fordulóját várhatóan október 2-án tartják. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik