Nagyvilág

Előállítottak két Afganisztánban szolgáló török tábornokot Isztambulban

Dubajban elfogtak, majd kedd reggel Isztambulba szállítottak és előállítottak két Afganisztánban szolgálatot teljesítő török tábornokot a július 15-i katonai puccskísérletet követő tisztogatások keretében, jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Cahit Bakir vezérőrnagy a NATO-vezette nemzetközi biztonsági erők kötelékében Afganisztánban tevékenykedő török csapatok parancsnoka volt, Sener Topic dandártábornok pedig a képzésért és a segélyellátmányokért felelt az ázsiai országban.

A török titkosszolgálat szerint a tábornokok Afganisztán fővárosából, Kabulból próbáltak az Egyesült Arab Emírségekben fekvő Dubajba szökni. A török külügyminisztérium kapcsolatba lépett a dubaji hatóságokkal, akik a repülőtéren feltartóztatták a két férfit és kiadták Törökországnak.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot és egyebek között a katonaság soraiba is beépülő mozgalmát teszi felelőssé a másfél héttel ezelőtti puccskísérletért.

A folytatódó tisztogatások keretében napközben előállították Isztambul tartomány korábbi kormányzóját, Hüseyin Avni Mutlut.

A török hatóságok eddig több mint 13 ezer olyan embert állítottak elő, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük volt a puccskísérlethez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik