Külföld

Eltemették a felrobbantott újságírót

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 07. 24. 08:02

Ukrajnában végeztek vele, Fehéroroszországban helyezték végső nyugalomra.

Szülővárosában, Fehéroroszország fővárosában, Minszkben temették el Pavel Seremet újságírót, akivel robbantásos merénylet végzett szerdán Ukrajnában.

Seremet az újfajta újságírás fényes alakjaként kerül be a történelembe, annak az újságírásnak a hőseként, amelytől félnek Oroszország, Fehéroroszország, Ukrajna vezetői.

Ezt mondta gyászbeszédében Zsanja Litvina, a Belorusz Újságírók Szövetségének elnöke.
A templom előtti több száz fős gyászoló tömeg ütemes tapssal tisztelgett Seremetnek és munkásságának, amikor kihozták koporsójában.

A 44 évet élt férfi hazájában kezdte az újságírói munkát, ahol a független médiát állandó nyomás alatt tartja a kormány. Seremetet egy időre be is börtönözték, miután szabadult, szabadabb újságírói ténykedésre vágyott, ezért Oroszországba távozott.

Ott sem találta tökéletesnek a körülményeket, úgy vélte, Ukrajnában szabadabb a sajtó, így pár éve áttelepült Kijevbe, és idővel az Ukrajinszka Pravda hírportál mellett az egyik ukrán hírrádió műsorvezetője is volt. Szevhil Muszajeva-Borovik, a hírportál főszerkesztője szerint Seremetet munkája miatt ölték meg.

Az újságíró autóját Kijev központjában, a forgalmas reggeli órákban robbantották fel. Jurij Lucenko ukrán főügyész pénteken azt mondta, hogy nem egy tettes, hanem egy csoport követte el a merényletet, hogy ki fogják hallgatni a Kijevben Kreml-barátnak tartott 17-es tévécsatorna újságíróit, akik “véletlenül” elsőként értek a tetthelyre, szinte azonnal a robbanás után.

A csatorna azzal magyarázta gyorsaságát, hogy forgatócsoportjuk Vitalij Klicsko főpolgármesterrel készült interjút felvenni, és rá várt. Klicsko azonban hétfő óta szabadságon van, és családjával külföldön nyaral, így már a gyilkosság napján sem volt az ukrán fővárosban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.