Nagyvilág

Erdogan tisztogatása új menekülthullámot eredményezhet

A leszámolások miatt rengeteg ember megélhetése kerül veszélybe, Németországban az ő tömeges érkezésükre számítanak.

A német politikusok és menekültügyi szakértők arra számítanak, hogy újabb menekülthullámot indíthat el az, hogy Recep Tayyip Erdogan leszámolást hirdetett ellenzékével szemben. A konzervatív oldalon állók is kiállnak amellett, hogy meg kell adni a menedékjogot azoknak, akik a tisztogatás elől menekülnek.

A bajor Keresztényszociális Unió főtitkára, Andreas Scheuer a ZDF-en azt mondta: az európai és németországi jogi szabályok alapján kell kezelni azok ügyét, akik Németországba érkeznek, miután Erdogan és pártja otthon ellehetetlenítette őket. A Pro Asyl nevű emberi jogi szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a tisztogatások során indult eljárások és kirúgások megfosztják az embereket az otthoni megélhetésüktől.

A németországi egyetemek képviselői szerint a helyzet „agyelszívást” is eredményezhet Törökország számára: azzal, hogy a felkészült egyetemi tanárok elhagyni kényszerülnek hazájukat, egy egész generáció színvonalas oktatása kerül veszélybe. A német rektori konferencia közleményben tiltakozott az ellen, hogy a kormány súlyos mértékben megsérti a tanszabadságot az oktatók elleni eljárásokkal. (Deutsche Welle)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik