Nagyvilág

Bizottság felállítását javasolja Amerika Gülen kiadatásának ügyében

A török külügyminiszter szerint nem szabad megengedni, hogy a puccskísérlettel megvádolt hitszónok harmadik országba szökjön.

Az Egyesült Államok bizottság felállítását javasolta Fethullah Gülen hitszónok kiadatása ügyében – mondta a török külügyminiszter. Mevlüt Cavusoglu kijelentette: Washingtonnak szorosan együtt kellene működnie Törökországgal a vizsgálat során. Úgy vélte, az eljárásnak nem kell évekig húzódnia, mint ahogy ügyvédek állították, az rövid időn belül is lefolytatható. Arra is figyelmeztetett, hogy nem szabad megengedni, hogy Gülen harmadik országba szökjön.

Az Egyesült Államok korábban azt közölte, hogy szilárd bizonyítékokat vár Törökországtól, de fontolóra veszi a hitszónok kiadatását, ha jogilag megfelelően megalapozott kérelem érkezik. A hitszónok a kiadatás elutasítását kérte, szerinte politikai leszámolásról van szó.

Pénteken ismét előkerült a halálbüntetés visszaállításának kérdése is. Az igazságügyi miniszter azt mondta, ezt nem az Európai Unió elvárásaival összefüggésben, hanem jogi szempontból kell értékelni. Ha Törökország újra bevezeti a 2004-ben eltörölt halálbüntetést, az az uniós csatlakozási tárgyalások egyértelmű végét jelenti. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik