Nagyvilág

Obama: a rendőrökre mért támadás az összes amerikai elleni támadás

A Fehér Ház által kedden közzétett, hétfői levélben Obama azt írta, az amerikai nemzet pont az olyanokhoz hasonló “köztisztviselők empátiájával és szeretetével” fog túllépni a rendőrgyilkosságok legutóbbi hullámán, akiket az utóbbi napokban megtámadtak.

Az olyan városok segítségével fogunk túljutni ezen a nehéz időszakon, mint Dallas, amely rövid időn belül összefogott, hogy visszaállítsa a rendet, elmélyítse az egységet és a megértést

– mondta az elnök.

Két nappal korábban az amerikai Louisiana állam központjában, Baton Rouge-ban három rendőrt agyonlőtt egy afroamerikai fegyveres támadó, a korábban az amerikai tengerészgyalogságnál szolgált 29 éves Gavin Eugene Long. Július 7-én Dallasban békés tüntetést biztosító öt rendőrt lőtt agyon egy orvlövész.

Baton Rouge-ban – és az egész Egyesült Államokban – azt követően nőtt érezhetően a faji alapú társadalmi feszültség, hogy július 5-én nyilvánosságra került egy mobiltelefonnal készült videofelvétel, amelyen az látható, hogy a városban két fehér rendőr vitába keveredik egy fekete férfival, majd egyikük leteperi, a másikuk pedig agyonlövi.

Obamát az elmúlt napokban erőteljesen bírálták rangos rendőrtisztek, amiért véleményük szerint táplálta a rendőrök szándékos megöléséhez vezető légkör kialakulását.

Ugyanakkor Chuck Canterbury, az egyik legnagyobb amerikai rendőri szervezet elnöke üdvözölte Obama levelét, és hangsúlyozta, a biztonsági erőket nem lehet felelőssé tenni a szegénységért, munkanélküliségért vagy a mentálhigiénés szolgálatok hiányáért, ezzel utalva az elnök által említett, a bűnözéshez és a zavargásokhoz hozzájáruló kihívásokra.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik