Nagyvilág

Egy török lap szerint Amerika meg akarta öletni Erdogant

„Gülen terroristáin keresztül golyókat zúdítottak a népünkre” – írja túlfűtött jegyzetében a Yeni Safak főszerkesztője.

Az egyik nagy török napilap, a konzervatív Yeni Safak főszerkesztője azt állította keddi jegyzetében, hogy a múlt heti puccskísérletet az Egyesült Államok tervelte ki, azért, hogy megöljék Recep Tayyip Erdogant.

„Az amerikai vezetés Fethullah Gülen terrorszervezetén keresztül akarta megvalósítani a puccsot, és polgárháborút akartak kirobbantani, hogy a népünk egymást ölje” – írta Ibrahim Karagul. „Azok a tábornokok, azok az árulók minden utasítást Gülentől kaptak, ő adta ki a parancsokat azoknak, akik kitervelték a műveletet” – áll a cikkben.

Úgy vélte: „az Egyesült Államokat, amely egy terrorszervezetet védelmez, olyan országgá kell nyilvánítani, amely a terrorizmust támogatja”. Szerinte Amerika „Gülen terroristáin keresztül golyókat zúdított a népünkre”.

Karagul egyébként közismert a hasonlóan keményvonalas cikkekről, de írásai leképezik a kormánypárti gondolkodást. Az angol nyelvű Daily Sabah ennél visszafogottabban nyilvánult meg, ők egy sugalmazó szavazást indítottak az interneten: „Egyetért-e ön azokkal az állításokkal, hogy közvetlenül vagy közvetve az Egyesült Államok támogatta az elbukott gülenista puccskísérletet?”

A külügyminiszter helyettes szóvivője egyébként elutasította a Yeni Safakban megjelent vádakat. „Kerry külügyminiszter világossá tette török partnere számára az elbukott puccskísérlet után, hogy az Egyesült Államok a demokratikusan megválasztott civil kormányzatot és a demokratikus intézményeket támogatja, minden ezzel ellentétes feltételezés valótlan” – írta. (The Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik