Nagyvilág

A világ leggazdagabb országai alig veszik ki a részüket a menekültválságból

A menedékkérők több mint fele azokban az országokban van, amelyek összesen két százalékkal részesednek a globális gazdaságból.

Az Oxfam nemzetközi jótékonysági szervezet szerint a világ hat leggazdagabb országa – az Egyesült Államok, Kína, Japán, Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság –, amelyek a globális gazdaság több mint felét uralják, a menekültek kevesebb mint 9 százalékát fogadták be.

A szegényebb országok sokkal inkább kiveszik részüket a nemzetközi felelősségvállalásból. A menekültek több mint fele Jordániában, Törökországban, Pakisztánban, Libanonban, Dél-Afrikában és a palesztin területeken tartózkodik, amelyek gazdasági részesedése kevesebb, mint két százalék.

Az Oxfam ügyvezetője nyilatkozatában szégyenteljesnek nevezte, hogy sok kormány hátat fordít az otthonukat elhagyó, védtelen millióknak, akik gyakran életüket kockáztatva keresnek menedéket. Winnie Byanyima szerint nagyon kevés ország teszi meg az elvárható minimumot, hogy segítse és megvédje őket. A szervezet petícióban szólítja fel a világ vezetőit a cselekvésre. (ABC News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik