Nagyvilág

A török külügyminiszter visszautasította, hogy kész listák alapján tisztogatnának

Szerinte a puccskísérlet támogatásával ér fel, ha valaki a tisztogatás miatt bírálja a kormányt.

A török külügyminiszter elfogadhatatlannak jelezte azt a feltételezést, hogy már a pénteki puccskísérlet előtt készen voltak a „tisztogatási listák”.

Az Európai Unió bővítési biztosa, Johannes Hahn hétfő reggeli nyilatkozatában aggasztónak nevezte, hogy tömegével bocsátottak el bírókat, azt mondta: „éppen ez az intézkedés volt az, amitől féltünk”. Szerinte az elbocsátandók listája már készen állt, csak a megfelelő pillanatra várt a török vezetés.

Mevlüt Cavusoglu ugyanakkor azt mondta: Hahn nagyon nem érti, mi folyik Törökországban. „Mindenekelőtt azt várjuk az Európai Uniótól és szövetségeseinktől, hogy támogassák a demokratikus folyamatot Törökországban, és határozottan ítéljék el a puccskísérletet” – közölte.

Később újabb nyilatkozatot tett, amiben elfogadhatatlannak nevezte, hogy bárki bírálja a puccskísérlet előkészítői és elkövetői elleni büntetőjogi lépéseket. Szerinte ez az államcsíny támogatásával ér fel.

A belügyminisztérium már 8777 munkatársát menesztette, a pénzügyminisztérium pedig 1500 alkalmazottnak mondott fel azzal az indokkal, hogy gyaníthatóan kapcsolatban álltak Fethullah Gülen hitszónokkal és az őt támogatók hálózatával. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik