Nagyvilág

Nizzai terrortámadás: rendőrautókkal zárták le a sétányt, de a merénylet előtt pár órával feloldották

Négy jármű biztosította a város tengerparti sétányát, de nem sokkal azelőtt, hogy a 31 éves tunéziai férfi bérelt teherautóval belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, a francia rendőrök feloldották a lezárást.

Csupán néhány órával a mészárlás előtt vonták vissza a francia rendőrök annak a területnek a lezárását, ahol a merénylő a tömegbe hajtott a bérelt teherautójával, derült ki szombaton. A helyszínen, ahol korábban katonai parádét tartottak, akkor még négy jármű zárta el az utat – írja a Telegraph szemtanúk beszámolói alapján. Ráadásul állítólag mindössze hatvan rendőr teljesített szolgálatot, ami kevésnek tűnhet annak fényében, hogy csaknem harmincezren ünnepeltek az utcákon.

A támadó előzőleg kétszer is felkereste a helyszínt

A támadás végrehajtása előtt kétszer is felkereste a merénylet helyszínét a 84 embert halálra gázoló tunéziai férfi – derült ki vasárnap egy nyomozáshoz közeli forrásból. Mohamed Lahouaiej-Bouhlel július 12-én és 13-án is járt a július 14-i támadáshoz használt teherautóval a délkelet-franciaországi város tengerparti sétányán.

Az említett forrás szerint a rendőrség által az ügyben meghallgatott több száz tanú közül sokan megerősítették, hogy a férfi vallásos volt.

Rokonok és barátok nyilatkozataiból kiderült, hogy Lahouaiej-Bouhlel alkoholt ivott, marihuánát szívott és még disznóhúst is evett, vagyis egyáltalán nem úgy viselkedett, mint egy hívő muszlim. Tunéziában élő apja szerint a muszlim böjti hónap, a ramadán idején nem imádkozott és nem is böjtölt. Egyik testvére azt mondta róla, hogy pszichés problémái voltak, amikor 2005-ben átköltözött Franciaországba, és ezért orvosi segítséget is kért.

31,5 milliót küldött a rokonainak

A Le Journal du Dimanche című vasárnapi francia lap értesülése szerint a férfi a tettét megelőző héten kivette számlájáról az összes pénzét. A merénylet előtti napon még az autóját is eladta, és közeli ismerőseinek nyíltan vallott radikalizálódásáról. A nizzai vérfürdőt megelőző napokban nagyjából 100 ezer eurót (31,5 millió forintot) küldött illegális módon Tunéziában élő családjának – ezt a férfi bátyja fedte fel a Daily Mail című brit tömeglapnak.

A miniszterelnök a Francois Hollande vezette szocialista kormányt ért, biztonsági hiányosságokat érintő bírálatokra reagálva leszögezte, hogy nincs “zéró kockázat” és új támadások fognak történni.

Mindig az igazat mondtam a terrorizmust illetően: háború zajlik és még több támadás lesz. Nehéz kimondani, de újabb életeket fogunk elveszíteni

– figyelmeztetett.

Alain Juppé volt kormányfő és legesélyesebb jobboldali elnökjelölt vasárnap azt mondta, hogy még ha a kockázatot soha nem is lehet nullára csökkenteni, több és jobb intézkedéseket lehetne tenni az ilyen támadások megelőzésére.

A történtekkel összefüggésben vasárnap reggel két újabb embert, egy férfit és egy nőt vettek őrizetbe egy igazságügyi forrás közlése szerint. Előzőleg öt embert állítottak elő, köztük a támadó volt feleségét, akit vasárnap az AFP francia hírügynökség értesülése szerint szabadon is engedtek.

A dél-franciaországi Nizzában csütörtök este egy 31 éves tunéziai férfi bérelt teherautóval belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, és közben lövéseket adott le a város tengerparti sétányán. A támadásnak a legfrissebb adatok szerint 84 halottja és 303 sebesültje van, utóbbiak közül 121-en még kórházban fekszenek, 26 embernek pedig válságos az állapota.

A támadást szombaton a magát Iszlám Államnak (ISIS) nevező terrorszervezet vállalta magára. Manuel Valls francia kormányfő a Journal du Dimanche című vasárnapi lapnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a nizzai merénylő csupán tette előtt röviddel fordult a radikális iszlámhoz. A nyomozás során kiderült, hogy a támadó “nagyon gyorsan radikalizálódott” – mondta Valls. A kormányfő hozzátette, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet célzottan olyan magányos elkövetőket szólít fel támadásra, akik “ismeretlenek titkosszolgálataink számára”.

(Telegraph /MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik