Nagyvilág

Ausztriában is több ezren tüntettek Erdogan mellett

A német külügyminiszter szerint higgadtságra és a jogállamiság tiszteletére van szükség Törökországban, a spanyol külügyminisztérium elítélte a puccskísérletet. Ausztriában több ezren tüntettek Erdogan mellett.

Higgadtságra és a jogállamiság tiszteletére van szükség Törökországban a puccskísérlet utáni helyzetben – emelte ki Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban.

A német diplomácia vezetője a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban hangsúlyozta, hogy elképzelhetetlen a stabilitás a régióban “belpolitikailag stabil és demokratikus Törökország nélkül”, ezért a puccskísérlet után az a legfontosabb, hogy az ország “a demokratikus és jogállami játékszabályok tiszteletben tartása mellett” nyugalomra leljen.

Frank-Walter Steinmeier egyben méltatta, hogy a török parlament pártjai pénteken, a puccskísérlet estéjén kivétel nélkül elkötelezték magukat a demokrácia elvei mellett.

Németországban azért is nagyon remélik, hogy “végre befejeződik az államcsínyek korszaka” és az emberek szabadon és demokratikusan dönthetnek országuk jövőjéről, mert kevés olyan ország van, amelyet annyira szoros emberi kapcsolatok fűznek Németországhoz, mint Törökország – mondta a miniszter.

A puccskísérlet felelőseinek “jogi következményekkel” kell számolniuk, de

mindig is hangsúlyoztuk, hogy nagy jelentőséget tulajdonítunk a jogállamiság betartásának, és ez most is érvényes

– húzta alá Frank-Walter Steinmeier.

Elmondta, hogy jelenleg 200 ezer németországi lakos üdül Törökországban. A tárca nem tanácsolta el a német állampolgárokat a törökországi utazástól, de figyelmeztetett, hogy Isztambulban és Ankarában a lehető legnagyobb óvatosságra van szükség. Vasárnap a legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa ismét a rendes nyári menetrend szerint üzemelteti törökországi járatait.

A kormány mellett a német ellenzéki pártok is a demokratikus szabályok betartását sürgetik Törökországban. Cem Özdemir, a Zöldek török származású társelnöke az n-tv hírtelevíziónak azt mondta, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök “tekintélyelvű uralmának” csak választások révén lehet véget vetni, az EU-nak pedig “nyitva kell tartania a kaput az Erdogan utáni Törökország számára”.

Azonban egyelőre az várható, hogy az államfő a puccskísérlet ürügyén “alaposan kitakarít”, nemcsak a felelősöket távolítja el, hanem sok más embert is. Így a puccskísérlet “mérföldkő” az “elnöki diktatúra” felé vezető úton – mondta Cem Özdemir.

Spanyolország elítéli a puccskísérletet és támogatja az ország törvényes vezetését

A spanyol külügyminisztérium felhívta a figyelmet az alkotmányos rend és a jogállam tiszteletére, Spanyolország “nagy barátjának” és “kulcsfontosságú szövetségesének” nevezve Törökországot.

A spanyol kormány nevében a minisztérium részvétét fejezte ki a puccskísérlet során “elvesztett életek” miatt.

A spanyol nép mindig a török nép mellett lesz

– zárult a rövid közlemény.

Mariano Rajoy, Spanyolország ügyvezető miniszterelnöke Twitter-üzenetében ezekkel a szavakkal reagált a törökországi eseményekre:

Spanyolország támogatja a demokratikus alkotmányos rendet Törökországban, amely baráti ország és szövetséges.

Osztrák külügyminiszter: a puccskísérletnek nem lesz kihatása az EU és Törökország kapcsolatára

Azonban a szombat hajnalban történtek nem jelenthetik azt, hogy Erdogan szabad kezet kaphat az önkényes kormányzásra – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter az Österreich című osztrák lap vasárnapi számában megjelent interjúban.

Kurz elítélte a török katonai puccsot, amelynek számos ember esett áldozatául, és úgy vélte, hogy a Törökországban történteknek elsősorban az országon belül lesz hatása.

Egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy minden politikai erőnek tiszteletben kell tartania a jogállamiság és a demokrácia szabályait.

A tárcavezető arra kérte honfitársait, hogy csak az utazzon Isztambulba, akinek halaszthatatlan dolga van ott, és az osztrák külügyminisztériumnál érdeklődjön az aktuális helyzet iránt.

Szombat hajnalban mintegy négyezren tüntettek Recep Tayyip Erdogan török elnök mellett a bécsi török nagykövetség előtt. A demonstráció hajnali 3 órakor békésen feloszlott.

Szombaton hajnalban Ausztria több tartományában is tüntetést tartottak törökök.

Salzburgban mintegy 120-an vonultak az utcára. A városban szombaton kinyitott a török konzulátus, hogy az állampolgárokat tájékoztassák hazájuk helyzetéről. Az éjszaka folyamán 150-en kértek felvilágosítást. Salzburg tartományban mintegy 12 ezer török származású ember él.

Ausztria legnyugatibb tartományában, Vorarlbergben mintegy hatszázan vonultak az utcára szombaton hajnalban a puccskísérlet ellen. A tüntetés békés volt, azonban a rendőrség fokozott figyelemmel kíséri a további történéseket, és informálódik a török kötődésű csoportosulásokról.

Mesut Onay, tiroli zöldpárti politikus az osztrák közszolgálati médiának (ORF) úgy nyilatkozott, hogy a Tirolban élő törökök megdöbbentek a katonai puccs hallatára.

Mindenki azt szeretné, hogy újra béke legyen Törökországban, és ne legyenek több áldozatok

– mondta a politikus.

A Burgenlandban élő törökök megkönnyebbülten vették tudomásul, hogy véget ért a katonai puccs

– közölte az ORF internetes oldala. A lap beszámolója szerint a tartományban jellemzően Erdogan-hívők élnek.

Az osztrák külügyminisztérium tájékoztatása szerint jelenleg 10 ezer osztrák tartózkodik Törökországban, és mintegy 1700-an élnek ott életvitelszerűen. A tárca egyik szóvivője azt tanácsolta, hogy maradjanak a szállásukon és próbáljanak utazásszervező segítségével hazautazni.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik