Nagyvilág

John Kerry: Törökország tanúsítson önmérsékletet

Az amerikai külügyminiszter szombaton figyelmeztette török kollégáját, Mevlüt Cavusoglut: ártanak a két ország kapcsolatának azok a törökországi megnyilatkozások, amelyek azt sugallják, hogy az Egyesült Államoknak köze lett volna a török puccskísérlethez.

Mint arról John Kirby, az amerikai külügyi szóvivő közleményében beszámolt, az amerikai diplomácia Luxembourgban tartózkodó vezetője telefonon beszélt Cavusogluval, és arra sarkallta Ankarát, hogy az államcsínykísérlettel kapcsolatos vizsgálatai során tanúsítson önmérsékletet, és tartsa tiszteletben a jogállami normákat. Kerry megismételte azt a korábbi ígéretét, hogy országa kész segítséget nyújtani Ankarának a puccskísérlet körülményeit érintő nyomozásában.

Az amerikai külügyi tárca vezetője ugyanakkor határozottan visszautasította azokat a “nyilvánosan elhangzott megnyilatkozásokat”, amelyek azt sugallják, hogy az Egyesült Államoknak köze lett volna a puccskísérlethez. Az effajta állítások “teljesen hamisak” és ártanak a két ország kapcsolatának – szögezte le a szóvivő szerint Kerry.

Az AFP francia hírügynökség emlékeztetett: sajtóinformációkra hivatkozva több török tisztségviselő arra utaló nyilatkozatot tett, hogy az Egyesült Államok titokban a lázadó katonák pártján állt.

Kétségtelen, hogy Recep Tayyip Erdogan hibáztatja Washingtont, amiért otthont ad az emigrációban élő Fethullah Gülen hitszónoknak. Ez utóbbit Ankara a puccskísérlet legfőbb szervezőjének, egy “párhuzamos török állam vezetőjének” tekinti, és szeretné, ha Washington kiadná őt Törökországnak. Kerry ugyanakkor szombaton leszögezte: a hitszónokot ért vádakat “hiteles és szilárd” bizonyítékokkal kell alátámasztaniuk.

Binali Yildirim török miniszterelnök még egyértelműbben támadta a tengerentúli hatalmat, ellenséges magatartásnak minősítve azt, hogy “vendégül látja” saját földjén Gülent.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik