Nagyvilág
(FILES) This file photo shows a combination of a file picture of Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan (L) giving a press conference in Brussels on January 21, 2014, and a handout picture released by Zaman Daily of Turkish Muslim preacher Fethullah Gulen (R) at his residence on September 24, 2013 in Saylorsburg, Pennsylvania.
The US-based cleric was accused by Ankara of orchestrating Friday's military coup attempt but he firmly denied involvement, also condemning the action "in the strongest terms". / AFP PHOTO / ZAMAN DAILY / SELAHATTIN SEVI AND Thierry CHARLIER / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/ZAMAN DAILY/SELAHATTIN SEVI" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE

Kicsoda Fethullah Gülen, aki szúrja Erdogan szemét?

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 07. 16. 18:38

A száműzetése miatt Pennsylvaniában élő muszlim vallástudós az egyik legnagyobb kritikusa az államfőnek, és hatalmas befolyása van a török belpolitikára.
Korábban a témában:

Recep Tayyip Erdogan török elnök az Amerikai Egyesült Államokban élő muszlim vallástudós Fethullah Gülent vádolja a péntek esti puccskísérlet kitervelésével.

Szekularisták kontra iszlamisták

Már az elején érdemes tisztázni, hogy a török társadalomban hagyományos versengés alakult ki a szekularisták és a modern állam alapítója, Kemal Atatürk és az iszlamisták között, nem utolsósorban Erdogan Igazság és Fejlődés Pártja között.

A történelem során az AKP többször kísérelt meg puccsot az országban. És ahogy az pénteken is látszott, hagyományosan ők is a fegyveres erőkkel próbálták meg leváltani a kormányt. Szombat reggelre Erdogan visszanyerte erejét, és bejelentették, hogy több tucat ezredest és tábornokot menesztettek.

A hadsereg régóta a modern Törökország gyámját látta magában, a tegnapi megmozdulás pedig sötét szakadékot ábrázol az iszlamista és szekuláris felek között.

Fethullah Gülen - Fotó: Europress fotóügynökség
Fethullah Gülen – Fotó: Europress fotóügynökség

Rivalizálás

A száműzetésben lévő Gülen Pennsylvaniából vezeti a népszerű, vallási indíttatású Hizmet mozgalmat.

A gülenisták, Erdogan és az AKP közti feszültség központjában az áll, hogy a török elnök vezető támogatói ellen – köztük a fia ellen is –  Erdogan szerint a gülenisták kezdeményeztek rendőrségi és jogi korrupcióellenes eljárásokat 2013-ban, hogy így buktassák meg kormányát.

Erdogant ez megtorlásra késztette, a gülenista iskolák ellehetetlenítésével próbálta korlátozni az ellene irányuló mozgalom befolyását. Mindent megtett, egy alkalommal megkísérelte visszahívni Gülent a száműzetéséből.

A rivalizálás kicsúcsosodott, mikor a gülenisták eltávolítására tisztogatás indult a rendőrségnél, a hadseregben és a médiában dolgozóknál.

Isztambul, 2016. március 5.
Egy fémlánccal összekötözött csuklójú tüntetõ az ellenzéki Zaman médiacsoport szerkesztõségének épülete elõtt Isztambulban 2016. március 4-én. A több száz demonstráló amiatt tiltakozott, hogy egy bírósági döntés értelmében a lap igazgatását az állam által kinevezett tagokból álló felügyeletre bízták, s ez sokak szerint a Zaman állami ellenõrzés alá helyezését jelenti. A napi 850 ezres példányszámban megjelenõ lap Törökország egyik legnagyobb példányszámú újságja, és a hozzá kapcsolódó médiumok a Recep Tayyip Erdogan török elnök legnagyobb politikai ellenfelének számító Fethullah Gülen iszlám hitszónok érdekeltségébe tartoznak. (MTI/EPA/Turgut Engin)
Fotó: MTI

Rögtön őt vették elő

Miután a puccskísérlet kibontakozott péntek este, Robert Amsterdam, a török kormány egyik ügyvédje úgy fogalmazott, gülenistákhoz köthető a művelet és hogy a cége többször megpróbálta felhívni az amerikaiak figyelmét a mozgalom veszélyeire. Amsterdam megjegyezte, hírszerzési forrásaik szerint Gülen szorosan együttműködik a katonai vezetéssel, akik most felléptek a megválasztott kormány ellen.

A Hizmet mozgalom amerikai képviselete szinte azonnal tagadta a vádakat. Szerintük az efféle kijelentések rendkívül felelőtlenek, csoportjuk nem támogatta a puccskísérletet.

Fethullah Gülen és a Hizmet mozgalom résztvevői immár negyven éve a béke és a demokrácia elkötelezett hívei. Következetesen elítéljük a katonai beavatkozásokat a belpolitikában. Ez a Hizmet alapértéke

– írták közleményükben.

Fethullah Gülen - Fotó: Europress fotóügynökség
Fethullah Gülen – Fotó: Europress fotóügynökség

Tehát mi az igazság?

A kritikusok többnyire egy 1999-es videóval érvelnek Gülen ellen, aki azt sugallta, hogy mozgalom híveinek be kell szivárogniuk kormányintézményekbe.

A politikai rendszerben kell mozogni anélkül, hogy bárki észrevenné a létezéseteket, amíg a hatalmi központokhoz nem értek. Ki kell várni, amíg a ti oldalatokra nem állítottátok az alkotmányos intézmény összes szereplőjét Törökországban.

Gülen azt állítja, a felvételt meghamisították.

Dorothé Schmid Törökországgal foglalkozó elemző 2013-ban a France 24-nek beszélt az Erdogan és Gülen közt kialakult ellentétről.

A török demokrácia veszélyben van, ha egy, a politikai legitimáció és átláthatóság nélkül működő mozgalom a tekintélyelvű hatalom mivoltját vonja kérdőre

– fogalmazott a szakértő.

Pénteken este minden csendes volt a – Törökországtól több ezer kilométerre fekvő – Saylorsburg pennsylvaniai faluban, ahol a 74 éves Gülen él. A biztonsági őrök mindenkinek megtiltották a belépést a komplexumba.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.