A következő élő közvetítés része Nizzai támadás: a támadónak már volt komoly balhéja

Obama: az áldozatok között mindenféle vallású emberek voltak

Szerinte nem szabad a terroristák kezére dolgozni azzal, hogy származás vagy vallás alapján kezdenek el embereket vegzálni.

Barack Obama a nizzai támadás kapcsán tartott beszédében kijelentette: az amerikaiak és szövetségeseik nem dolgozhatnak a terroristák kezére azzal, hogy embereket származásuk vagy vallásuk alapján vesznek célba. Rámutatott, hogy az áldozatok között mindenféle vallású emberek voltak, muzulmánok is.

Kijelentette, hogy országa nem retten meg, felszámolja az Iszlám Államot. Ugyanakkor a terroristákkal szemben, akik csak ölni és rombolni tudnak, Amerika a harcot világszintű együttműködéssel nyeri meg, amelybe muszlim közösségeket is bevon. Azt mondta, az iszlám valójában olyan vallás, amely a békét, igazságosságot és könyörületet hirdeti.

Nyomatékosította, hogy a terrorizmus elleni harc során kitartanak értékeik, a jogállam, a sokszínűség és a szabadság mellett, a vallás, a szólás és a gyülekezés szabadsága mellett. Emlékeztetett, hogy Nizzában is ezeket a szabadságjogokat gyűltek össze ünnepelni az emberek.

Donald Trump és szövetségeseinek kijelentéseire utalva Obama azt mondta, az elképzelés is visszataszító, hogy a múlt éjszakai támadások miatt eljárások induljanak az Amerikában élő muszlimok mellett, ez szembemegy mindennel, ami mellett az amerikaiak kiállnak.

Obama azt mondta, az Egyesült Államoknak is nehéz volt az elmúlt időszak, utalva egyebek mellett az egy héttel ezelőtti dallasi rendőrgyilkosságra. Hozzátette, hogy a megosztottság nem etnikumok vagy vallások között húzódik, hanem azok között, akik az emberiesség mellett állnak ki, és akik nem. Utóbbiak azok, akik azt hirdetik, hogy valaki kevesebb náluk a bőrszíne, vagy a hovatartozása miatt. Ez minden országban jelen van – figyelmeztetett.

Méltatta a diplomácia eredményeként elért nemzetközi együttműködést: „micsoda kontrasztban áll ez a halállal és a nihilizmussal, amit a terrorizmus kínál” – mondta.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik