Nagyvilág

Nagyobb együttműködésre készül Amerika és Oroszország Szíriában

Vannak, akik attól tartanak, hogy a lépés inkább Oroszországnak segít, hogy hatalomban tartsa Aszadot, de az Egyesült Államok számára nincs igazán jó választás.

Nagyobb katonai együttműködésre készül az Egyesült Államok és Oroszország Szíriában, ahol mindkét ország harcol az Iszlám Állam ellen, de élesen eltér az álláspontjuk abban, hogy milyen jövőt szánnak az országnak.

Csütörtökön a Washington Post nyilvánosságra hozott egy nyolcoldalas előkészítő dokumentumot. Eszerint az Egyesült Államok és Oroszország közös támaszpontot hozna létre, feltehetően a jordániai Ammánban, és kicserélnék egymással hírszerzési információikat, valamint tájékoztatnák egymást az Iszlám Állam és más iszlamista szélsőségesek elleni légicsapásaikról.

Az amerikai külügy nem kívánt semmit hozzáfűzni a kiszivárgott dokumentumhoz. Egy magas rangú tisztviselő azonban azt mondta: az Egyesült Államok régóta jelzi, hogy örömmel venné, ha Oroszország nagyobb súlyt helyezne az Iszlám Állam és az al-Kaida elleni harcra, amelyek mindkét ország számára komoly fenyegetést jelentenek. A két ország kapcsolatából jelenleg hiányzik a bizalom, és abban sincs összhang, hogy Bassár el-Aszaddal, vagy nélküle képzelik el Szíria jövőjét.

Az Egyesült Államokban sokan szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy mit hozhat Oroszország és Amerika közeledése. Attól tartanak, hogy az esetleges egyezség hozzájárul ahhoz, hogy az oroszok hatalomban tartsák Aszadot. Ennek nyomán Oroszország szerezne jelentős befolyást a térségben, az Egyesült Államok kárára. Az oroszoknak azonban inkább kihívást jelenthet Szíria, mint hasznot, mert nincs elég forrásuk ahhoz, hogy újjáépítsék az évekig tartó háborúk után.

A Washington Post által megszerzett dokumentum szerint Oroszországtól azt várnák, hogy gyakoroljon nyomást Aszadra annak érdekében, hogy álljon le a mérsékelt felkelők támadásával, és engedélyezze a segélyszállítmányok eljuttatását a szír erők által ostromlott területekre. (NPR)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik