Nagyvilág

New Yorkot is sújtja a magyar nyomor drogja

Rengetegen lettek rosszul herbáltól.

Furcsa látvány fogadta Brooklyn egy részén az arra járókat kedden reggel – remegő emberekkel volt teli az utca, egyesek a fáknak, tűzcsapoknak támaszkodtak, mások a járdán hevertek. 32 embert vittek kórházba kábítószer-túladagolás miatt, életveszélyben senki nem volt.

A bajt a Magyarországon herbálként vagy biofűként, Amerikában K2 néven ismert szer okozta. Nevével ellentétben ebben a drogban nincs semmi természetes – laboratóriumban előállított vegyi anyagról van szó, amibe növényi törmeléket áztatnak. A kábítószer ugyanazon területeire hat az agynak, mint a marihuána, de teljesen más hatása van – nyugtalanságot, paranoiát, hallucinációt, hányást, szív- és veseelégtelenséget, ájulást okozhat.

Több cikkben is beszámoltunk arról, hogy Magyarországon, főleg a szegényebb falvakban elképesztő méreteket öltött a könnyen hozzáférhető és olcsó drog fogyasztása. Brooklynban ugyanez a helyzet. Az egyik helyi lakos azt mondta, teljesen elszabadult a pokol, az utcán fekvő, herbáltól kiütött embereket kell rendszeresen kerülgetni.

A szert egyébként tavaly októberben betiltották New Yorkban, és az egészségügyi hatóságok szerint a felvilágosító tevékenységnek köszönhetően csökkent a túladagolásos esetek száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik