Külföld

Republikánus bizottsági vezetők a Clinton elleni vizsgálat folytatását kérik

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 07. 12. 06:01

Az amerikai képviselőház két republikánus bizottsági elnöke azzal a kéréssel fordult az igazságügyi minisztériumhoz, hogy vizsgálja ki, nem tett-e Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje, eskü alatt hamis vallomást a külügyminiszterként használt magán e-mail-szerveréről tartott meghallgatásain.

Jason Chaffetz, Utah republikánus képviselője és a virginiai Bob Goodlatte azt állítják, hogy Hillary Clinton önmagát hazudtolta meg az e-mail-botrány kapcsán tartott meghallgatásokon, tavaly ősszel ugyanis egy másik ügyben, az úgynevezett Bengázi-bizottság előtt, ugyanarról a tényről egészen mást mondott.

Eskü alatt tett vallomásában például Clinton arról beszélt, hogy külügyminiszterként a magán e-mail-fiókjába soha nem kapott és nem is küldött onnan titkosnak minősített tartalmú leveleket, és valamennyi, a munkájával kapcsolatos elektronikus levelet továbbított a külügyminisztériumnak, illetve a minisztérium szerverére.

Az FBI igazgatója, James Comey azonban a napokban kongresszusi meghallgatásán azt mondta, hogy Clinton e kijelentései nem feleltek meg a valóságnak. Comey szerint ugyanis a volt külügyminiszter kapott és küldött is titkosnak minősített információkat a magánfiókjából, a magánszerverén keresztül, és három ilyen esetre az FBI ügynökei bizonyítékot találtak vizsgálatuk során. Sőt, több ezer olyan elektronikus levélre bukkantak, mondta, amelyet Clinton ügyvédjei nem is adtak át az FBI-nak.

Az FBI által összegyűjtött bizonyítékok közvetlenül ellentmondani látszanak eskü alatt tett tanúvallomása több részének is, fogalmaz a két republikánus képviselő a folyamodványban, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra.

Chaffetz és Goodlatte ennek alapján kéri az igazságügyi tárcát, hogy vizsgálja meg: nem vétett-e a törvény ellen Hillary Clinton azzal, hogy eskü alatt hamis vallomást tett a kongresszus előtt.

Elemzők mindazonáltal rámutatnak: nem valószínű, hogy a demokrata párti irányítású igazságügyi tárca bármilyen vizsgálatot is indítana Hillary Clinton ellen az ügyben.

Chaffetz képviselő egyúttal az FBI igazgatójához is kéréssel fordult: tegye lehetővé a kongresszusi tagok számára az FBI-vizsgálat teljes anyagának megtekintését. Goodlatte és a Bengázi-bizottság elnöke, a dél-karolinai Trey Gowdy pedig kétszáz republikánus képviselő aláírásával küldött levelet az FBI igazgatójának, kérve őt annak további és részletes megindoklására, hogy miért nem kezdeményezte Hillary Clinton perbe fogását.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.