Nagyvilág

Földhöz vágtak és letartóztattak egy fogyatékos rákbeteg lányt a reptéri biztonságiak

Az agytumorral kezelt 18 éves az anyjával tartott hazafelé, amikor a memphisi reptéren olyan erővel vágták a földhöz, hogy vérezni kezdett a feje.

Pert indított egy amerikai család repülőtéri biztonsági ellenőrzéseket végző amerikai ügynökség, a TSA ellen, miután a szervezet ügynökei a memphisi repülőtéren túlzott erőszakkal tartóztattak fel egy félig vak, félig süket és mozgásában korlátozott rákbeteg lányt a biztonsági ellenőrzőpontnál – jelentette a helyi sajtó. Az agytumorral kezelt Hannah Cohen – aki 18 éves volt a tavaly nyáron történt eset idején – anyjával együtt hazafelé tartott Chattanooga városába, miután utolsó kezelését kapta egy memphisi gyermekkórházban.

A lány és anyja, Shirley Cohen a Guardiannek elmondta: a lányt kétéves kora óta viszik rendszeresen a memphisi St Jude kórházba, azóta már több százszor megtették ezt az utat, és tökéletesen ismerték a reptéri rutint. Minden egyes alkalommal először az anyuka ment át az ellenőrzőponton, és megvárta Hannah-t, aki a kezelések miatt könnyen összezavarodik és megrémül a szokatlan helyzetekben.

Ami tavaly június 30-án történt, pont egy ilyen szokatlan helyzet volt. A beszámolók szerint a lány ruháján lévő díszek miatt ugyanis bejelezett a fémdetektor. Ekkor a TSA emberei el akarták kezdeni átkutatni, de az egyik szemére vak és egyik fülére süket lány, akinek nehezére esik a mozgás és a beszéd teljesen összezavarodott, nem értve, hogy mit akarnak tőle. Az anyja hiába próbált elmagyarázni a biztonságiaknak, hogy lánya beteg, nem hallgattak rá, és inkább riadóztatták a fegyveres biztonságiakat.

A lányt végül két oldalról egy-egy biztonsági őr megragadta, és a földre lökték, olyan erővel, hogy beverte a fejét, ami vérezni kezdett, majd a hátába térdeltek és megbilincselték. Az anyja ekkor készített egy fényképet vérző fejű gyermekéről, mielőtt egy őr ellökdöste a lány közeléből. Hannah-t letartóztatták, majd börtönbe zárták, miután egy kórházban ellátták sérüléseit.

Hannah Cohen
Hannah Cohen

A lány ellen testi sértés, rendzavarás valamint a letartóztatással szembeni ellenállás miatt emeltek vádat, mert állítólag megütött egy biztonsági őrt. A lány 24 órát töltött rácsok mögött, majd másnap meg is kellett jelennie egy bíróság előtt. Az ügyében döntő bíró azonban két nappal később gyorsan ejtette is a lány ellen felhozott vádakat.

A család most pert indított az eset miatt a TSA, a memphisi repülőtér valamint a repülőtér rendőrsége ellen, nem több mint százezer dolláros kártérítést követelve a lányuk ellen elkövetett erőszak miatt. Az esettel kapcsolatban nem nyilatkozott sem a TSA, sem a reptéri rendőrség sem pedig repülőtér.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik