Nagyvilág

Volt bajor miniszterelnök: a magyar népszavazás nem fenyegeti a demokráciát

A magyarországi kvótareferendum nem veszélyezteti a képviseleti demokráciát Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnök szerint. A Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a Der Tagesspiegel című lap online kiadásában megjelent interjúban hangsúlyozta: “egyáltalán nem” fenyeget a képviseleti demokrácia eróziójával a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatos népszavazás.

Hozzátette: a képviseleti demokráciában lehetőséget kell teremteni arra, hogy a választókat bizonyos döntésekről megkérdezhessék. Így Németországban is szükség van az ügydöntő népszavazás intézményére szövetségi szinten, szűk keretek között, méghozzá a reprezentatív demokrácia erősítéseként és támaszaként.

A népszavazást egyebek mellett az Európai Unió bővítésének ügyében kellene alkalmazni, így meg kellene kérdezni az embereket, hogy támogatják-e Törökország uniós csatlakozását, mondta Edmund Stoiber.

A CSU korábbi elnöke nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Angela Merkel kancellár, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének menekültpolitikája nyitotta-e meg az utat a brit EU-tagság megszüntetéséhez.

Mindig is a bevándorlás volt a fő téma Nagy-Britanniában, a Brexitet pedig nem lehet Angela Merkel nyakába varrni, de fel kell tenni a kérdést, hogy miként lehet egyeztetni a humanitás és a megvalósíthatóság elvét, és be kell vonni az embereket. Ennek révén “vita és veszekedés” alakul ki, “de ezt ki kell bírni”, mert “hozzátartozik a demokráciához”, mondta Edmund Stoiber.

A kvótareferendumot október 2-án tartják. A kérdés úgy szól:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik