Külföld
SYLMAR, CA - JUNE 04: Democratic presidential candidate former Secretary of State Hillary Clinton looks on during a conversation on immigration at Los Angeles Mission College Culinary Arts Institute on June 4, 2016 in Sylmar, California. With less than one week to go before the California presidential primary, Hillary Clinton is campaigning througout California. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Trump most megáshatja Clinton sírját

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 07. 05. 16:51

Korábban a témában:

Hétfőn robbant az újabb WikiLeaks-bomba: a kiszivárogtatott kormányzati és egyéb dokumentumokat publikáló nonprofit szervezet Hillary Clinton több mint 1200 e-mailjét tette közzé portálján, melyeket az iraki háború alatt még amerikai külügyminiszterként küldött vagy fogadott.

Mi az a WikiLeaks?

 • Egy nemzetközi nonprofit szervezet, amely kiszivárogtatott kormányzati és egyéb dokumentumokat publikál az interneten, miközben forrásainak névtelenséget biztosít.
 • A weboldal 2006-ban indult, a The Sunshine Press működtetésében.
 • A WikiLeaks azt állítja, hogy kínai disszidensek, újságírók, matematikusok és új alapítású cégek szakemberei voltak az alapítói
 • Eredetileg Svédország volt az alapítás helyszíne, a nyilvános arca pedig Julian Assange ausztrál ex-hacker.
 • Az oldal adatbázisa a munkatársak szerint egy évvel az indulása után 1,2 millió dokumentumot tartalmazott.

A WikiLeaks idén márciusban egyszer már beleállt a Clinton-ügybe, amikor 30 322 levelét szivárogtatták ki privát szerveréről. Az 50 ezernél is több dokumentum – melyekből Clinton küldött 7570-et – 2010. június 30-a és 2014. augusztus 12-e közé datálódik.

NEW YORK, NY - NOVEMBER 19: Former Secretary of State Hillary Clinton gives a speech on her approach to defeating the Islamic State terrorist network in Syria, Iraq and across the Middle East at the Council on Foreign Relations on November 19, 2015 in New York City. In the wake of the Paris attacks, for which ISIS has claimed responsibility, the Democratic front-runner for president called for more allied planes and more airstrikes on ISIS as well as an increase in U.S. Special Operations forces and trainers working with regional forces (Photo by Spencer Platt/Getty Images)
Fotó: Europress fotóügynökség

Az iraki háború

Az Amerikai Egyesült Államok által vezetett koalíció többek közt Hillary Clinton megszavazásával hatolt be Irakba, hogy megbuktassa a Szaddám Huszein által vezetett kormányt. Az invázió közel egy évtizedig tartott az iraki kormány ellen. Becslések szerint akár 600 ezer iraki is életét veszthette a háború első három évében.

Amerika főként az Egyesült Királyság támogatásával 2003. március 20-án indította első támadását. Hamar teret nyertek az országban, Irak pedig elvesztette a kontrollt. Bár Huszein 2006-ban meghalt, elképzeléseit az állam folytatta és a háborúnak nem lett vége. 2007-ben az Egyesült Államok fegyverszünetet rendelt el, majd télen visszavonta azt. Az USA hivatalosan 2011-ben kilépett a csatából, de 2014-ben egy új koalíció alatt ismét csatlakozott ahhoz.

Az Egyesült Államok hivatalos célkitűzése Szaddám Huszein kormányának megdöntése volt, illetve papíron az iraki népnek szerettek volna segíteni a demokrácia bevezetésében. Kritikusok szerint ugyanakkor a Bush-kormány hatalmas népszerűségre tett szert a szeptember 11-ei terrortámadás után megindított válaszcsapások során, és a háború segített elterelni a figyelmet az Egyesült Államok gyengébb gazdasági teljesítményéről is.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Privátszféra

A napvilágot látott információáradat a legrosszabbkor jött a demokraták elnökjelöltjének. Ráadásul előfordulhat, hogy néhány héttel a jelölőgyűlést megelőzően az esküdtszék vádat emel ellene.

Múlt héten az FBI több mint három órán át faggatta Clintont, miután kiderült, hogy az iraki háború idején kormányzati levelezését nem a külügyminisztérium rendszerén, hanem privát fiókon, telefonon keresztül bonyolította le, sok dokumentumot pedig kitörölt. Ami törvényellenes.

Talán nem véletlen, hogy néhány nappal később Bill Clintont azzal a Loretta Lynch főállamügyésszel látták összefutni, aki a most 68 esztendős politikusnő ellen indított eljárást vezeti. Hillary ugyanakkor cáfolta, hogy férje a botrány miatt tartott volna meetinget a döntéshozóval.

Cikkünk megjelenése után kiderült: az FBI-nak nincs szándékában vádat emelni Hillary Clinton ellen az email-botrány miatt.

Kicsoda Loretta Lynch?

ORLANDO, FLORIDA - JUNE 21: Attorney General Loretta Lynch speaks during a news conference about the Pulse nightclub mass shooting on June 21, 2016 in Orlando, Florida. Loretta Lynch is visiting in the wake of the June 12 shooting at the Pulse nightclub in what is being called the worst mass shooting in American history, Omar Mir Seddique Mateen killed 49 people at the popular gay nightclub early last Sunday. Fifty-three people were wounded in the attack which authorities and community leaders are still trying to come to terms with.  Gerardo Mora/Getty Images/AFP / AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GERARDO MORA
Fotó: Europress fotóügynökség
 • 1959. május 27-én született, tanulmányait a Harvardon végezte, majd jogászként kezdett el dolgozni New Yorkban.
 • 1990-ben szövetségi ügyész, majd vezetője lett a keleti kerületi ügyészségnek. Később visszatért a magánjogi gyakorlathoz. 2003-tól 2005-ig a New York-i Federal Reserve Bank alkalmazottja.
 • 2014. november 8-án Barack Obama az Amerikai Egyesült Államok főállamügyészévé nevezte ki Eric Holder helyére. 2015. február 26-án az Egyesült Államok Szenátusának Bírói Bizottsága 12-8 arányban erősítette meg kinevezését.
 • Ő az USA első afro-amerikai főállamügyésze.

Trump kezében Clinton sorsa

Németh Bence, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója megkeresésünkre úgy fogalmazott, innentől kezdve Donald Trumpon múlik, hagyja-e levegőhöz jutni riválisát.

A kampány hátralévő részében mind a két jelölt megpróbálja a személyes kérdéseket előtérbe helyezni a másik kárára. Kérdés, Trump és stábja mennyire tudja felnagyítani az esetet, mert legutóbb nem sikerült a legjobban nekik. Minden attól függ, hogy a relatíve rutintalannak számító Trump-csapat mennyire effektív.

A szakember hozzátette, a Fox News legfrissebb közvélemény-kutatása szerint 11százalék Clinton előnye a Republikánus Párt jelöltjével szemben, de semmi nincs még lefutva.

Donald Trump profitálhat is a kialakult helyzetből, ha ügyesen mozgatja a szálakat.

Önmagában az, hogy Clinton levelei kiszivárogtak, csak jogi vitát váltott ki, de amennyiben a milliárdos üzletember kampánycsapata bármi megbotránkoztatót talál a most kiszivárogtatott iratokban, akkor megpecsételheti Clinton sorsát. Akár egy félmondat is elég lehet kibillenteni vetélytársát győzelmi pozíciójából, igaz, nem lesz egyszerű hibát találni a gépezetben, miután Clinton több levelét is törölte korábban a rendszerből, és semmit sem archivált közülük.

Sok támogató lép ki Trump mögül, így hiába használja tökéletesen a közösségi médiát, a Twittert és a Facebookot, de mainstream médiája nincs, ami elengedhetetlen. Ha nem jön súlyosabb vád Clinton ellen, akkor valószínűleg Trump ebből nem tud profitálni

– szögezte le Németh Bence.

NEW YORK, NY - JUNE 22: Republican Presidential candidate Donald Trump speaks during an event at Trump SoHo Hotel, June 22, 2016 in New York City. Trump's remarks focused on criticisms of Democratic presidential candidate Hillary Clinton. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Fotó: Europress fotóügynökség

Nincs pánik

Mivel a választások rohamosan közelednek, a hatóságok egyelőre nem foglaltak állást az ügyben, és aligha nyúlnak bele idő előtt a politikai harcba. És így gondolják ezt Clinton kollégái is.

Nem fog megtörténni. Számomra ez olyasvalami, ami elképzelhetetlen

– fogalmazott Cory Booker, New Jersey szenátora a CNN-nek egy esetleges vádemelés lehetőségéről.

Nem aggódom emiatt. Nem lesz vádemelés, ami azt jelenti, hogy ugyanúgy végezte a dolgát, mint a többi külügyminiszter a múltban

– mondta az ABC megkeresésére Sherrod Brown, Ohio demokrata szenátora.

LOS ANGELES, CA - JUNE 06: Democratic presidential candidate Hillary Clinton speaks at the South Los Angeles Get Out The Vote Rally at Leimert Park Village Plaza on June 6, 2016 in Los Angeles, California. The presidential hopeful is attending a series of campaign stops on the eve of the California presidential primary election, where polls indicate a close divide between Clinton supporters and those of Democratic rival Senator Bernie Sanders.  (Photo by David McNew/Getty Images)
Fotó: Europress fotóügynökség

A WikiLeaks mindent megtesz

Korábban Julian Assange, a WikiLeaks alapítója hangsúlyozta, a legközelebbi – azaz kedden – publikált dokumentumok után bíróság elég kellene állnia Clintonnak.

Rengeteg anyagot halmoztunk fel Clintonról, de Loretta Lynch nem fog vádat emelni ellene. Ugyanakkor az FBI nem ad majd engedményeket a Clinton-kormánynak, cserébe a mostani hallgatásért.

Júniusban Assange azt állította, Clinton kampányában nagy szerepet vállalt a Google, a cégóriás aktívan részt vett a harcban, hogy Clinton kerülhessen egy lépéssel közelebb a Fehér Házhoz.

Clinton háborús levelezése mellett a WikiLeaks szintén megszellőztetett egy listát azokról a brit politikusokról, akik támogatták Irak lerohanását. A teljes riportot várhatóan július 6-án szerdán teszi közzé a vállalat, és várhatóan többek közt Tony Blair ellen jogi eljárás indulhat hazájában a háborús állásfoglalása miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.