Külföld
Iraqi Shiite fighters from the Popular Mobilisation units carry an Islamic State (IS) group flag on March 3, 2016, during an operation in the desert of Samarra aimed at retaking areas from IS jihadists.
Counter-terrorism forces, soldiers, police and allied paramilitaries are taking part in an operation launched on March 1, which is backed by artillery and both Iraqi and US-led coalition aircraft, aimed at retaking areas north of Baghdad, according to the Joint Operations Command.  / AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE

Az ENSZ szerint 30 ezer külföldi harcol az Iszlám Állam soraiban

24.hu
24.hu

2016. 07. 05. 19:25

Az ENSZ Terrorellenes Bizottságának vezetője közölte, hogy mintegy 30 ezer külföldi harcol az Iszlám Állam dzsihadista szervezet soraiban Irakban és Szíriában, és ezért egyre nő terrortámadások kockázata a származási országokban.

Jean-Paul Laborde rámutatott, hogy mivel az Iszlám Állam egyre több területet veszít, a külföldi dzsihadisták hazatérnek, méghozzá nemcsak Európába, hanem más országokba is, mint például Tunéziába és Marokkóba.

Laborde sürgette egy olyan szűrőrendszer felállítását az érintett országokban, amelynek segítségével különbséget lehet tenni az Iszlám Államtól visszatérő veszélyes és nem veszélyes harcosok nagy része között.

Az ENSZ-bizottság vezetője hozzátette, hogy míg a nemzetközi közösség jogi eszközökkel küzd a terrorizmus ellen, a terrorszervezetek jóval rugalmasabbak és gyorsabban alkalmazkodnak a körülményekhez. Annak érdekében, hogy hasonló rugalmassággal tudjon a nemzetközi közösség fellépni a terrorizmussal szemben, olyan vállalatokkal kellene együttműködnie, mint a Google, a Twitter és a Microsoft, hogy a szólásszabadság megsértése nélkül lehessen nyomon követni a terroristákat a világhálón.

Laborde emellett felszólította a érintett országokat, hogy fokozzák az információcserét egymás között, ellenkező esetben nőni fog a terrorista cselekmények száma.

Az Iszlám Államhoz Irakban és Szíriában kétszer annyi külföldi csatlakozott 2015-ben mint az azt megelőző évben. Az Európai Unión belül

  • Belgiumból,
  • Franciaországból,
  • Németországból és
  • az Egyesült Királyságból

csatlakoztak a legtöbben a dzsihadista szervezethez.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.