Külföld
The main attraction of Bohol Island are the Chocolate Hills.  These mounds turn brown during the summer, resembling Hershey Kisses, hence the name.

The actual mounds are quite weird; if you go down to the base and have a look, these things simply rise from nowhere.  Most normal hills usually have a gentle slope that starts them off, but these hills sit there on grounds which are completely flat, and they suddenly 'exist'.  I found that very interesting and forgot to take pictures.  

It isn't know how they're formed, but they're thought to be made of uplifted limestone containing lots of fossils, the surrounding area being flatter due to erosion over time.

I also hear it rains here...

--------------------
Local legends
(gratuitously 
copied from
Wikipedia)
--------------------
Four legends explain the formation of the Chocolate Hills. The first tells the story of two feuding giants who hurled rocks, boulders, and sand at each other. The fighting lasted for days, and exhausted the two giants. In their exhaustion, they forgot about their feud and became friends, but when they left they forgot to clean up the mess they had made during their battle, hence the Chocolate Hills.[13][17]

A more romantic legend tells of a giant named Arogo who was extremely powerful and youthful. Arogo fell in love with Aloya, who was a simple mortal. Aloya's death caused Arogo much pain and misery, and in his sorrow he could not stop crying. When his tears dried, the Chocolate Hills were formed.[18]

The third legend tells of a town being plagued by a giant carabao, who ate all of their crops. Finally having had enough, the townsfolk took all of their spoiled food and placed it in such a way that the carabao would not miss it. Sure enough, the carabao ate it, but his stomach couldn't handle the spoiled food, so he defecated, leaving behind him a mound of feces, until he had emptied his stomach of the food. The feces then dried, forming the Chocolate Hills.

The last legend is about a gl

Soha nem volt még ennyire veszélyes környezetvédőnek lenni

24.hu
24.hu

2016. 06. 30. 12:10

Korábban a témában:

A Global Witness még hétfőn hozta nyilvánosságra éves jelentését, amiben a környezetvédelem, illetve a szerte a világban tevékenykedő környezetvédő aktivisták helyzetével foglalkozik. A jelentés elborzasztó képet fest, az adatok szerint

2015 során legalább 185 környezetvédő aktivistát öltek meg 16 különböző országban.

Ezzel toronymagasan a tavalyi év lett az eddigi legvéresebb, csak 2014-hez képest 60%-kal nőtt a halálozások száma.

Ezek pedig csak azok a gyilkosságok amikről biztosan tudunk. A Global Witness szerint a valódi szám jóval magasabb lehet, hiszen olyan gyilkosságokat nehéz dokumentálni amik mondjuk az esőerdők mélyén vagy elszigetelt falvakban történnek. Ilyen helyekben bővelkedik például Brazília, ahol már így is messze a legtöbb aktivistát ölték meg tavaly, de egész Latin-Amerika és Délkelet-Ázsia is nagyon veszélyes.

Az ide-oda mászkáló, szórólapokat osztó, zöldpólós-láncolós aktivisták képét pedig el lehet felejteni, a jelentés szerint

a meggyilkoltak negyven százaléka helyi lakos volt, akik otthonaik, nyersanyagban gazdag földek kisajátítása és kiszipojozása ellen küzdöttek.

„Fenyegetnek, majd megölnek, ha szembeszállsz a bányászati cégekkel és az őket védő paramilitáris csapatokkal. Az apám, nagyapám és iskolai tanárom csak három áldozat volt a rengeteg másik közül. Ismerjük a gyilkosokat, ma is szabadon járkálnak a közösségeinkben. Pusztulunk, és a kormányunk semmit sem tesz a biztonságunkért.”

Illusztráció: Vörös István/24.hu

Ezt Michelle Campos nyilatkozta a Global Witnessnek, akinek a fülöp-szigeteki Mindanaot kellett elhagynia háromezer másik ott lakóval együtt. Ez a terület különösen kiszolgáltatott, mert tele van szénnel és arannyal.

„Ezek a gyilkosságok elfogadottak lettek politikai szinten, mert gazdasági növekedést hoztak. Az elmúlt tíz évben sosem volt ilyen rossz a helyzet az Amazonas környékén.” Ezt pedig már a brazil National Geographic korábbi szerkesztője, Felipe Milanez nyilatkozta. A Global Witness szerint a gyilkosságok majdnem ugyanolyan arányban származhatnak a rendőrségtől és a katonaságtól is, mint a paramilitáris szervezetektől, személyvédelmi cégektől.

Az aktivisták ellen elkövetett gyilkosságok pedig sokszor nem jutnak el a bíróságig, de néha még a nyomozás sem indul be, mert a hatóságok hajlamosak hátat fordítani vagy direkt akadályozni azokat. A jelentéssel foglalkozó cikkben Isídio Antonio brazil aktivista példáját hozzák fel, aki hosszú ideje lobbizott a hatóságoknál védelemért a folyamatos fenyegetések és gyilkossági kísérletek miatt, de nem kapott segítséget, amikor pedig megölték, nem indított vizsgálatot a rendőrség. Az esettel videóban is foglalkoztak:

 

Főleg afrikai országokban az is előfordul, hogy a kormányok megpróbálják az aktivisták ellen fordítani a közvéleményt, fejlődésellenesnek bélyegezve őket.

Illusztráció: Vörös István/24.hu

A Global Witness az ENSZ beavatkozásában, a helyi kormányok segítségében, illetve a nemzetközi kereskedelmi megállapodások alaposabb átvizsgálásában és felügyeletében látná a helyzet javulásának esélyeit. A szervezet szerint most kell lépni, mert a népességszám emelkedése, a globális felmelegedés és a gazdasági növekedés együttesen azt fogják eredményezni, hogy egyre több és több ember fog meghalni a következő években.

Aki kíváncsi a teljes jelentésre, az ide kattintva letöltheti.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.