Nagyvilág

Soha nem volt még ennyire veszélyes környezetvédőnek lenni

A Global Witness még hétfőn hozta nyilvánosságra éves jelentését, amiben a környezetvédelem, illetve a szerte a világban tevékenykedő környezetvédő aktivisták helyzetével foglalkozik. A jelentés elborzasztó képet fest, az adatok szerint

2015 során legalább 185 környezetvédő aktivistát öltek meg 16 különböző országban.

Ezzel toronymagasan a tavalyi év lett az eddigi legvéresebb, csak 2014-hez képest 60%-kal nőtt a halálozások száma.

Ezek pedig csak azok a gyilkosságok amikről biztosan tudunk. A Global Witness szerint a valódi szám jóval magasabb lehet, hiszen olyan gyilkosságokat nehéz dokumentálni amik mondjuk az esőerdők mélyén vagy elszigetelt falvakban történnek. Ilyen helyekben bővelkedik például Brazília, ahol már így is messze a legtöbb aktivistát ölték meg tavaly, de egész Latin-Amerika és Délkelet-Ázsia is nagyon veszélyes.

Az ide-oda mászkáló, szórólapokat osztó, zöldpólós-láncolós aktivisták képét pedig el lehet felejteni, a jelentés szerint

a meggyilkoltak negyven százaléka helyi lakos volt, akik otthonaik, nyersanyagban gazdag földek kisajátítása és kiszipojozása ellen küzdöttek.

„Fenyegetnek, majd megölnek, ha szembeszállsz a bányászati cégekkel és az őket védő paramilitáris csapatokkal. Az apám, nagyapám és iskolai tanárom csak három áldozat volt a rengeteg másik közül. Ismerjük a gyilkosokat, ma is szabadon járkálnak a közösségeinkben. Pusztulunk, és a kormányunk semmit sem tesz a biztonságunkért.”

Illusztráció: Vörös István/24.hu
Illusztráció: Vörös István/24.hu

Ezt Michelle Campos nyilatkozta a Global Witnessnek, akinek a fülöp-szigeteki Mindanaot kellett elhagynia háromezer másik ott lakóval együtt. Ez a terület különösen kiszolgáltatott, mert tele van szénnel és arannyal.

„Ezek a gyilkosságok elfogadottak lettek politikai szinten, mert gazdasági növekedést hoztak. Az elmúlt tíz évben sosem volt ilyen rossz a helyzet az Amazonas környékén.” Ezt pedig már a brazil National Geographic korábbi szerkesztője, Felipe Milanez nyilatkozta. A Global Witness szerint a gyilkosságok majdnem ugyanolyan arányban származhatnak a rendőrségtől és a katonaságtól is, mint a paramilitáris szervezetektől, személyvédelmi cégektől.

Az aktivisták ellen elkövetett gyilkosságok pedig sokszor nem jutnak el a bíróságig, de néha még a nyomozás sem indul be, mert a hatóságok hajlamosak hátat fordítani vagy direkt akadályozni azokat. A jelentéssel foglalkozó cikkben Isídio Antonio brazil aktivista példáját hozzák fel, aki hosszú ideje lobbizott a hatóságoknál védelemért a folyamatos fenyegetések és gyilkossági kísérletek miatt, de nem kapott segítséget, amikor pedig megölték, nem indított vizsgálatot a rendőrség. Az esettel videóban is foglalkoztak:

 

Főleg afrikai országokban az is előfordul, hogy a kormányok megpróbálják az aktivisták ellen fordítani a közvéleményt, fejlődésellenesnek bélyegezve őket.

Illusztráció: Vörös István/24.hu
Illusztráció: Vörös István/24.hu

A Global Witness az ENSZ beavatkozásában, a helyi kormányok segítségében, illetve a nemzetközi kereskedelmi megállapodások alaposabb átvizsgálásában és felügyeletében látná a helyzet javulásának esélyeit. A szervezet szerint most kell lépni, mert a népességszám emelkedése, a globális felmelegedés és a gazdasági növekedés együttesen azt fogják eredményezni, hogy egyre több és több ember fog meghalni a következő években.

Aki kíváncsi a teljes jelentésre, az ide kattintva letöltheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik