Nagyvilág

Két konzervatív államban is transznemű jelöltet állítanak a demokraták

Ők azonban azt mondták, nem akarják kampánytémává tenni identitásukat.

Az amerikai Demokrata Párt két, hagyományosan konzervatív államban, Utahban és Coloradoban is transznemű kongresszusi jelölteket állít az őszi választásokra. Azt nyilatkozták: nem lesz kampánytéma az identitásuk.

„Transznemű vagyok, de ez az embereket csöppet sem érdekli” – mondta a 33 éves Misty Plowright, aki Colorado egyik legkonzervatívabb választókerületében indul. A 30 éves Misty Snow, aki Utahban lesz képviselőjelölt, azt mondta: transznemű nőként megérti azok küzdelmét, akik úgy érzik, hogy nincs, aki képviselje őket. Ugyanakkor saját transzneműségével ő sem akar kampányolni, ő is úgy véli, hogy államában nem törődnek az emberek ilyesmivel.

Mindketten azt mondták, hogy Bernie Sanders elnökjelöltsége inspirálta őket a politikai szerepvállalásra.

Plowright és Snow esélye kérdéses, de nem szexuális identitásuk, hanem párthovatartozásuk miatt, ugyanis Utahban 1970 óta nem választottak demokrata politikust a szenátusba, és Colorado 5. számú választókerületében sem döntöttek még soha demokrata párti jelölt mellett.

Ugyanakkor a mormon többségű Utah fővárosa „liberális sziget” a konzervatív államban – Salt lake Cityben tavaly először választottak nyíltan meleg polgármestert, idén pedig utcát neveztek el Harvey Milkről, a melegjogi mozgalom emblematikus alakjáról.

A hárommilliós Utah lakosságának többsége mormon. Egyházuk ugyan ellenzi az azonos neműek házasságát, de támogatja azt az antidiszkriminációs törvényt, amely megvédi a melegeket és a transzneműeket a megkülönböztetéstől. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik