Nagyvilág

A franciák sem akarják, hogy Skócia az EU-ban maradjon

skócia (skócia)
skócia (skócia)
Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter csütörtökön megerősítette, hogy Párizs nem szeretné, ha a brit uniós kilépést ellenző skót kormány és az Európai Unió között tárgyalások kezdődnének arról, hogyan maradhatna Skócia a közösség tagja.

Európa semmi esetre sem járulhat hozzá a nemzetek széteséséhez, tiszteletben kell tartania a nemzeteket, azok döntenek a jövőjükről, a sorsukról

– mondta a francia diplomácia vezetője a France2 közszolgálati televízióban.

Ez rendkívül fontos, különben nincs európai egység

– tette hozzá. Az Egyesült Királyság uniós tagságának feladását eredményező, június 23-án tartott referendumon az országos eredménnyel ellentétben a skót szavazók 62 százaléka támogatta az ország bennmaradását, míg 38 százalék voksolt a kilépésre.

Szerdán Brüsszelbe látogatott Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, aki Martin Schulz európai parlamenti elnökkel és Jean-Claude Junckerrel, az uniós bizottság elnökével tárgyalt. A megbeszéléseket követően a skót kormányfő kijelentette: Skócia szándéka az, hogy az Európai Unió tagja maradjon. Megismételte azon kijelentését, hogy a skót nép akaratával ellentétes lenne, ha az Egyesült Királyság kilépésével együtt Skóciát is “eltávolítanák” az európai közösségből. A megbeszélés után a miniszterelnök biztatónak nevezte a találkozót, jóllehet elismerte, hogy nem lesz “könnyű útja” Skóciának.

A spanyolok is ellenzik

Mariano Rajoy spanyol kormányfő viszont azonnal jelezte, hogy Spanyolország teljes mértékben ellenez bármiféle tárgyalást a lehetséges EU-tagságról az Európai Unió és Skócia között. Madrid régóta vehemensen ellenzi a skótok függetlenedését, mert attól tart, hogy ez precedenst teremtene a Spanyolországban – különösen Katalóniában – aktív szakadár mozgalmak számára.

Francois Hollande francia államfő pedig azt mondta, hogy nem kezdődhetnek külön tárgyalások “az Egyesült Királyság részével”. “A (Londonnal folytatott) tárgyalás függvényében lehet majd előrevetíteni azokat a helyzeteket, megoldásokat, amelyek Skóciát érintik” – fogalmazott a francia elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik