Külföld

Donald Tusk sárba tiporta a brit kilépők egyik nagy vágyát

24.hu
24.hu

2016. 06. 29. 16:57

Nincs “á la carte” választható egységes piaci részvétel az Európai Unióból történő kilépésről népszavazáson döntő Nagy-Britannia esetében sem – szögezte le Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az unió 27 másik tagállama vezetőinek szerdai informális brüsszeli megbeszélései után.

A csúcstalálkozó zárónyilatkozatában foglaltakat ismertetve elmondta, hogy a 27 tagállam vezetői egyetértettek abban, hogy az uniós egységes piachoz való hozzáférés feltétele, hogy Londonnak a személyek mozgásának szabadságát is el kell fogadnia.

Tusk kifejtette: ha megmarad a tőke és az áruk szabad mozgása, a szolgáltatások szabadsága, akkor a személyek szabad mozgásának sem szabad elmaradnia. Elmondta, hogy a huszonhetek szeptember 16-án Pozsonyban folytatják a brit kilépésről szóló magas szintű tárgyalásokat. “A kilépésről és részleteiről csak az után kezdhetünk megbeszélést, ha az Egyesült Királyság elindította a Lisszaboni Szerződés tagországok kilépését szabályozó, 50. cikkében foglalt folyamatot” – tájékoztatott Tusk.

Elmondása szerint a huszonhetek vezetői egyetértettek abban, hogy az Európai Uniónak reformokra van szüksége, ami elsősorban a folyamatban lévő intézkedések felgyorsítását jelenti. Hozzátette: a 27 tagállam vezetői teljes mértékben elkötelezettek az uniós egysége, az összetartás és a közös munka mellett, és elkezdték az Európai Unió jövőjéről való közös gondolkodást és a jövőbe mutató stratégiai tervek előkészítését – mondta.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón kijelentette: Skócia elnyerte a jogot arra, hogy meghallgassa Brüsszel, ugyanakkor az uniónak nincs szándéka beavatkozni a brit belpolitikai folyamatokba.

Elmondta, hogy a 27 tagállami vezető egyetértett abban, hogy semmilyen kétoldalú egyeztetés nem ajánlott addig, amíg London nem jelentette be kilépési szándékát.

“Nincs tárgyalás bejelentés nélkül” – hangsúlyozta.

Az unióból való kilépés megszavazásával záruló június 23-i brit referendum új helyzetet teremetett az Európai Unió számára, de az unió elkötelezett a megkezdett közös munka mellett, hogy megoldásokat találjon a problémákra – mondta Juncker, hozzáfűzve, hogy az Egyesült Királysággal kötött szerződések egyelőre nem változnak, beleértve a katonai és védelmi egyezményeket is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.