Nagyvilág

Szintet lép Törökország és Izrael gazdasági kapcsolata

erdogan (Array)
erdogan (Array)
Kapcsolódó cikkek

Binali Yildirim török miniszterelnök napközben bejelentette: Törökország és Izrael normalizálta viszonyát. Első lépésként mindkét ország ismét nagyköveteket jelöl ki. A vonatkozó szerződést Törökország részéről Feridun Sinirloglu külügyi államtitkár, Izrael képviseletében pedig Dore Gold, a külügyminisztérium főigazgatója írja alá kedd délelőtt Tel-Avivban. A török kormányfő akkor még azt hangsúlyozta, hogy a megállapodás egyelőre politikai és diplomáciai, nem pedig gazdasági jellegű.

Este a török elnök a böjttörő vacsorán köszönetének adott hangot azért, hogy Barack Obama amerikai elnök segített a török-izraeli kapcsolatok rendezésében. Erdogan közölte: az első segélyszállítmány, amelyet Ankara pénteken hajóval küld a törökországi Mersinből az izraeli Asdód kikötőjén keresztül Gázába, összesen 14 tonna élelmiszert, ruhát, cipőt és hasonló, nem katonai jellegű terméket tartalmaz majd. A török vezetés ezen felül egy 200 ágyas kórházat állít szolgálatba az övezetben, valamint elkötelezett a térség víz- és áramellátásának biztosítása mellett is.

Ankara gyógyszereket és személyzetet is rendelkezésre bocsát Gázában, a helyzet rendeződésével újból lesznek közös török-izraeli hadgyakorlatok.

A két ország viszonya azután romlott meg, hogy 2010 májusában az Avi Marmara nevű török hajó megpróbált segélyeket eljuttatni a Gázai övezetbe és ráirányítani a média figyelmét a Törökország által ellenzett izraeli blokád hatásaira. A flottillát az izraeli haditengerészet erőszakkal feltartóztatta. Az incidensben tíz, palesztinokat támogató aktivista életét vesztette és huszonnyolcan megsebesültek. Az incidenst követően Ankara és Jeruzsálem jóval alacsonyabb szintre szállította le diplomáciai és biztonsági kapcsolatait. Egy évvel később ismét hajóraj indult Gáza felé, de az izraeli hadsereg ennek kikötését is megakadályozta.

Ankara három feltételt szabott a török-izraeli viszony normalizálásához: nyilvános bocsánatkérést, valamint az áldozatok pénzügyi kárpótlását várta el a 2010-es incidens miatt, és azt, hogy a zsidó állam oldja fel a Gázai övezettel szembeni blokádot. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök 2013-ban hivatalosan bocsánatot kért a hat évvel ezelőtt történtekért, a 20 millió dollár (mintegy 6 milliárd forint) kártérítést pedig a mostani megállapodás értelmében fizeti ki a zsidó állam az áldozatok hozzátartozóinak.

A viszony normalizálására tett erőfeszítéseket leginkább a 2006 júniusa óta a Hamász palesztin mozgalom által ellenőrzött Gázai övezettel szemben fenntartott izraeli blokád kérdése hátráltatta, amelyben a feleknek eddig nem sikerült dűlőre jutniuk. A korlátozás most sem szűnik meg teljesen, csak enyhül Törökország számára.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn Rómában úgy nyilatkozott, hogy a Gázai övezet tengeri blokádját – amely szerinte Izrael védelmét szolgálja – továbbra sem oldják fel, de Törökország humanitárius segélyt küldhet a térségbe.

A hétfői nap török diplomáciai krónikájához hozzátartozik, hogy Erdogan levélben bocsánatot kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől és a tavaly lelőtt orosz vadászbombázó pilótájának családjától. Az üzenet meglepte a török közvéleményt. Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő múlt szerdán még úgy fogalmazott, hogy Ankarában nem mérlegelik sem a bocsánatkérést, sem a kártérítést az orosz gép tavaly novemberi lelövése miatt.

Szeretném még egyszer együttérzésemet, mélységes részvétemet nyilvánítani az életét vesztett orosz pilóta családjának, és azt kérem: bocsássanak meg! Teljes szívemmel osztozom fájdalmukban

– olvasható a szövegben. Hozzátette, hogy a török állampolgárral szemben, akinek köze volt az orosz pilóta halálához, bírósági vizsgálat indult. Leszögezte továbbá, Törökországnak sohasem állt szándékában lelőni orosz gépet.

A levél hírére Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter bejelentette: elfogadja Vaszilij Nyebenzja orosz külügyminiszter-helyettes korábbi meghívását, és részt vesz a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködési Szervezet július 1-jén Szocsiban tartandó külügyminiszteri találkozóján.

Nyebenzja szerint a multilaterális szervezet tanácskozásán általában nem folytatnak kétoldalú eszmecserét, ám hangsúlyozta, hogy ha Cavusoglu elutazik Szocsiba és találkozni kíván hivatali partnerével, Szergej Lavrovval, akkor arra “lesz lehetőség”.

A török államfő esti beszédében reményét fejezte ki, hogy “Ankara és Moszkva viszonya mihamarabb rendeződik, mivel a jelenlegi helyzet mindkét fél számára káros”.

A két ország között azután vált fagyossá a viszony, hogy a török légierő tavaly november 24-én – légtérsértésre hivatkozva – lelőtt egy Szíriában harci szolgálatot teljesítő SzU-24-es orosz bombázót. Az incidens nyomán Moszkva gazdasági és vízumügyi szankciókat vezetett be Ankara ellen. Oroszország a kapcsolatok normalizálását az incidens miatti hivatalos bocsánatkéréshez és kártérítéshez kötötte.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik