Nagyvilág

Békül Törökország és Izrael

Benjamin Netanjahu (benjamin netanjahu, )
Benjamin Netanjahu (benjamin netanjahu, )

A török miniszterelnök szerint ennek keretében megállapodásra jutottak a Gázai övezetet érintő izraeli blokád enyhítésében is.

Kifejtette, a vonatkozó szerződést a felek kedden írják alá. A normalizálás első lépéseként mindkét ország ismét nagyköveteket jelöl ki. Az első török hajó jövő pénteken 10 ezer tonna segélyszállítmányt visz majd az izraeli Asdód kikötőjén keresztül Gázába.

A két ország kapcsolatai megszakadtak, miután az izraeli haditengerészet megölt tíz török állampolgárságú, palesztinokat támogató aktivistát, akik 2010-ben a blokád alá vont Gázai-övezetbe akartak hajózni. Az incidenst követően Ankara és Jeruzsálem jóval alacsonyabb szintre helyezte diplomáciai és biztonsági kapcsolatait.

Jelentős politikai és hatalmas gazdasági lépésnek nevezte az izraeli-török diplomáciai kapcsolatok újrafelvételét Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki ezt hivatalosan Rómában jelentette be hétfőn a John Kerry amerikai külügyminiszterrel tartott találkozón.

Benjámin Netanjahu az Egyesült Államok római nagykövetének rezidenciáján rendezett sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a kapcsolatok újrafelvétele

 felmérhetetlen következményekkel jár az izraeli gazdaság számára.

A két ország kapcsolatai megszakadtak, miután az izraeli haditengerészet megölt tíz török állampolgárságú, palesztinokat támogató aktivistát, akik 2010-ben a blokád alá vont Gázai-övezetbe akartak hajózni.

 

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik