Nagyvilág

Kaczynski visszavárja a briteket egy megreformált Európai Unióba

A lengyel kormánypárt elnöke szerint új alapszerződésre van szükség.

Lengyelország törekedni fog arra, hogy az Egyesült Királyságban új népszavazást tartsanak, amelyen az ország visszatér egy megreformált Európai Unióba – mondta Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke.

Kaczynski szerint „ki kell használni azokat a brit hangokat, amelyek az EU-ban maradás mellett szólalnak fel”. Ugyanakkor szerinte az Uniónak radikálisan változnia kell, új alapszerződés kidolgozására van szükség, ami a nemzetállamok messzemenő autonómiáján alapulna. Szerinte Európa gazdagsága a kulturális sokszínűségben és a társadalmi élet különféle struktúráiban rejlik, amit nagy erővé lehetne egyesíteni.

A pártelnök úgy vélekedett, hogy nem vezetett semmi jóra az az elv, hogy a nehéz helyzetre „még több Európa” jelszóval kell reagálni. A mélyebb integráció szerinte Berlin és Párizs hatalmának megerősödését jelenti. A brit népszavazás eredménye az uniós politika nagy és borzasztó veresége – mondta.

Kaczynski keményen nekiment Donald Tusknak, az Európai Tanács lengyel elnökének, aki szerinte az Egyesült Királysággal folytatott uniós tárgyalások egyik főszereplőjeként közvetlenül felelős a Brexitért. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik