Nagyvilág

Újabb összecsapások Jemenben – halottak

Az elmúlt huszonnégy órában a harcok Dél-Jemenben és a jemeni főváros, Szanaa környékén legkevesebb negyvenegy halálos áldozatot követeltek.

A források szerint a harcok fokozódása annak tulajdonítható, hogy a síita húszi felkelők offenzívát indítottak a dél-jemeni Lahdzs tartományban fekvő, stratégiai al-Anád légi bázis visszafoglalására. Az Irán támogatását élvező húszik vasárnap hajnalban három fontos hadállást vettek vissza a kormányerőktől Lahdzs területén, és ezzel megerősítették jelenlétüket a légi támaszpont közelében.

A Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség – amely az Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette, nemzetközileg elismert jemeni kormányt támogatja – légicsapásokat mért a felkelőkre, a támadásban legkevesebb tizenegy húszi vesztette életét.

A felkelőknek múlt kedden sikerült elfoglalniuk az al-Anád körül magasodó hegyekben fekvő Dzsabel Dzsalesz nevű zónát, innen indítják a kormányerők elleni támadásaikat – tették hozzá a források.

Ezen felül a kormányt támogató félkatonai egységek arról számoltak be, hogy a szomszédos Taizz tartományban öt felkelő és három katona halt meg a Lahdzs tartománnyal szomszédos, tengerparti övezet ellenőrzéséért vívott összecsapásokban. Ez a térség azért fontos, mert a stratégiai Báb-el-Mandeb szoros közelében fekszik. Hozzátették, hogy Taizz városának közelében hat katona vesztette életét a harcokban.

Katonai források arról is beszámoltak, hogy sikertelenül végződött a kormányerők ostroma egy Szanaától északkeletre fekvő, húszik kezén lévő katonai tábor ellen. Az ostromban kilenc felkelő és hét katona vesztette életét.

Áprilisban az ENSZ tűzszünetre szólította fel a feleket, és az ezt követő időszakban a több mint 6400 halálos áldozatot követelő, véres összecsapások alábbhagytak Jemenben. A törékeny fegyvernyugvást azonban mindkét fél többször megsértette.

Eközben Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vasárnap a háborúzó felek képviselőivel találkozott, akik Kuvaitban folytatnak béketárgyalásokat. A jemeni kormány és a húszi lázadók között a tárgyalóasztalnál is jelentős nézeteltérések vannak: a húszik egy közös megegyezéssel megalakuló átmeneti kabinet felállítását követelik, a kormány viszont saját legitimitását hangsúlyozza.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik