Nagyvilág

Rövidesen transzneműek is szolgálhatnak az amerikai seregben

A melegek és leszbikusok kizárását már évekkel ezelőtt feloldották, és kiderült, hogy semmi nem igazolta az akkori aggodalmakat.

A Pentagon azt tervezi, hogy a jövő hónapban feloldja azt a korlátozást, amely alapján eddig nem szolgálhattak vállaltan transznemű személyek a hadseregben.

Öt évvel ezelőtt szüntették meg azt a szabályt, amely alapján melegek és leszbikusok nem teljesíthettek katonai szolgálatot. Akkor voltak, akik attól tartottak, hogy ez a lépés alááshatja a harckészültséget, de ezt az aggodalmat semmi nem igazolta. A republikánusok most is rosszallják a döntést, a képviselőház illetékes bizottságának elnöke azt kifogásolja, hogy a védelmi miniszter politikai döntést hozott, amelyet a katonai érdekek elé helyezett, és nem adott megnyugtató választ a felmerülő kérdésekre.

A fegyveres erők a lépéssel összhangban új szabályokat léptetnek életbe, egyebek mellett a transzneműek elszállásolására és toborzására vonatkozóan. A National Center for Transgender Equality nevű transzjogi szervezet becslése szerint már tavaly is 15 ezer transznemű szolgált a seregben, akik nem vállalhatták identitásukat. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik